Dünya

27 ülke tasarruf için alarmda

AB üyesi 27 ülkeye çağrı: Gaz kullanımını yüzde 15 azaltın

27 ülke alarma geçti

Avrupa Birliği'ne bağlı (AB) 27 ülke, Rusya'dan gaz tedarikinde tam kesinti yaşanması durumunda ortaya çıkabilecek kriz için ihtimalleri değerlendiriyor. Birlik ülkeleri, Rusya'nın saldırıları karşısında Ukrayna'ya verilen desteklere misilleme olarak Moskova'nın doğalgaz arzını daha da kısmasından endişe ediyor. AB ülkeleri gaz depolarını kış mevsimi gelmeden doldurmak için mücadele ediyor. Bu kapsamda gaz kullanımlarının belirli bir oranda azaltılması için acil durum planı hazırlıyor.

"Beklersek daha pahalıya mal olur"

Plana göre, AB ülkeleri, Rusya'nın arzı kesmesi halinde, "derin kesintiler" olmadan kış aylarını geçirmeyi hedefliyor. Avrupa Komisyonu, 27 ülke, 2016-2021 dönemindeki ortalama tüketimlerine kıyasla, gaz kullanımını ağustos ayından mart ayına kadar yüzde 15 oranında azaltmaları için "gönüllü bir hedef "önerdi. AB yetkilileri, tepki vermek için Rusya'nın arzı kesmesini beklemek yerine, tüm ülkelerin hemen harekete geçmesini sağlamanın çok önemli olduğunu söyledi. Reuters'ın haberine göre, ismi açıklanmayan bir yetkili beklenen kriz için, "Beklersek daha pahalıya mal olur." ifadesini kullandı.

27 ülkedeki vatandaşlar tasarrufa geçti

Sonbahar ve özellikle kış mevsimi öncesi alarm seviyesinin yükseltildiği kıtada halk, şimdiden tasarruf yapıyor. Almanya'da gerçekleştirilen ankette katılımcıların yüzde 49’u, kısa ya da soğuk suyla duş aldığını söyledi. DW'nin haberine göre, yüzde 53, uyku modundaki elektronik cihazların sayısını azalttığını belirtirken, yüzde 35, ısıtma cihazlarının verimliliğini kontrol ettirdiğini, yüzde 10 ise daha az film ve dizi izlediğini dile getirdi.

Ankete katılanların yüzde 18'i daha az yemek pişirdiğini, yüzde 15'i ilerleyen dönemlerde enerji tüketimini azaltacağını, yüzde 9 ise enerji tasarrufuna gitmeyi planlamadığını anlattı.

Uluslararası Para Fonu (IMF), geçen hafta, Rusya'dan doğalgaz kesintisinin Avrupa ekonomilerini resesyona sürükleyebileceği konusunda uyarmıştı.

Moskova, Ukrayna savaşından önce AB'nin gazının yüzde 40'ını sağlıyordu, ancak savaş sonrası Avrupa'ya gaz akışı yüzde 30'un altına düştü.

Son Yazılar
Dünya

Doların küresel anlamda güçlenmesi ne anlama geliyor?

Dolar tüm para birimleri karşıısnda yükseliyor Dolar önemli tüm para birimleri karşısında yükselişini sürdürüyor. Fed'in agresif faiz artış döngüsüyle dolar bu sene birçok para…
Dünya

Foreign Policy: Putin'in enerji savaşı, Avrupa'yı parçalıyor

Foreign Policy enerji krizini manşetine taşıdı Avrupa'ya doğalgaz akışını süresiz olarak askıya alan Moskova yönetiminin hamlesi, ABD merkezli Foreign Policy dergisi tarafından…
Dünya

İflas dalgası Avrupa'da yayılıyor

Avrupa'da firmalar iflas bayrağı çekti Enerjiden perakendeye, gıdadan gayrimenkule kadar Avrupa'da birçok firma iflas bayrağını çekti. İngiltere'de iflas eden şirketlerin sayısı ağustosta…