Enerji

Dev HES’lerin ekonomiye katkısı 400 milyar lirayı aştı

Türkiye’nin en büyük 3 hidroelektrik santrali (HES) Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarının işletmeye alındıkları tarihten bugüne kadar ülke ekonomisine katkıları 400 milyar lirayı aştı.

Ülkenin en büyük HES’i olan ve Fırat Nehri üzerinde kurulu bulunan Atatürk Barajı, bütün ünitelerinin devreye alındığı 1 Aralık 1993’te tam kapasiteyle elektrik üretmeye başladı.

Atatürk Barajı, yıllık ortalama 6 milyar 830 milyon kilovatsaatlik üretimiyle her yıl 2 milyon 168 bin 529 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek potansiyele sahip bulunuyor.

Santral, 26 yılda ülke ekonomisine 150 milyar liranın üzerinde katkı sağladı.

Türkiye’nin ikinci büyük HES’i olan Karakaya Barajı da Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesinde Fırat Nehri üzerinde 1987’de işletmeye alındı.

Ortalama 6 milyar 668 milyon kilovatsaat elektrik üretimiyle Karakaya, konut elektrik tüketimi açısından bakıldığında yılda 2 milyon 116 bin 926 evin ihtiyacını karşılayabiliyor.

Baraj, 2019 birim fiyatlarıyla bugüne kadar enerji üretimi bakımından milli ekonomiye 93,8 milyar lira katkıda bulundu.

Enerji üretimi açısından Türkiye’nin en büyük üçüncü HES’i olan Keban Barajı ise adını aldığı Elazığ’ın Keban ilçesinde Fırat Nehri üzerinde 1974 yılında kuruldu.

Ortalama 5 milyar 794 milyon kilovatsaat elektrik üretilen baraj, yılda 1 milyon 839 bin 659 konutun elektrik gereksinimini karşılayabilecek potansiyele sahip.

Son Yazılar
DünyaEnerji

Yüksek faturalar Almanya'nın gündeminde

Yüksek faturalar Almanya için büyük sorun Almanya'da yaşayanlar, yüksek faturalar nedeniyle şikayetçi. Rusya, bakım çalışmalarını gerekçe göstererek Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden Avrupa'ya…
EnerjiTürkiye

Yüzyılın madeni Leonardit

Leonardit nedir? Leonardit, hem tarımda hem hayvancılıkta hem de endüstriyel sanayi de kullanılabilen bir maden. Ayrıca oluşumunu milyonlarca senede tamamlıyor. Bitki ve hayvan…
Enerji

En ucuz konut gazı Türkiye'de

Ucuz gazın başkenti Ankara Household Energy Price Index (HEPI) verilerine göre, metreküp başına Avrupa başkentleri en ucuz gazı Türkiye kullanıyor. Önce küresel talep…