Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Petrollerinin (TP), bu yıl yurt içi üretimde hedeflenen 50 bin varil bandını yakaladığını belirterek, “Aralık ayında da yurt içi, yurt dışı toplamda 150 bin varil üretimle tüm zamanların rekoruna ulaştı.” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca “Arama-Üretim Sektörü İstişare Toplantısı”nın 11’incisi Batman’da gerçekleştirildi.
Bakan Dönmez’in başkanlığında Türkiye Petrolleri Kristal Park Tesisleri’nde yapılan toplantıya, petrol ve doğal gaz sektörünün temsilcileri katıldı.
Toplantıda konuşan Dönmez, Batman’ın petrol üretim tarihinde önemli bir yer sahip olduğunu belirterek, Türkiye’nin ilk petrol kuyusu Raman-8’in 71 yıldır bu toprakların bereketini enerjiye dönüştürmeye devam ettiğini anlattı.
Güvenlik güçlerince bölgede yürütülen başarılı operasyonlarla tesis edilen huzur sayesinde yakalanan istikrarın bölge ekonomisine katkı sunduğuna işaret eden Dönmez, bölgede huzur ve istikrar ortamının gelişmesinin insanların refahına, zenginleşmesine de katkı sağladığını aktardı.
Dönmez, Batman’a son 17 yılda petrol ve doğal gaz arama ve üretim faaliyetleri için yaklaşık 1,5 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirildiğini ifade ederek, bugün ham petrol üretiminin yüzde 37’sinin Batman’dan karşılandığını, daha da geriye gidilecek olursa 1934’ten bu yana açılan kuyuların yüzde 25’ini, yapılan metrajın ise yüzde 23’ünü Batman’da gerçekleştirdiklerini bildirdi.
Dönmez, özel sektör ve kamu eliyle açılmasını planladıkları 174 kuyunun bu ay başı itibarıyla 143’ünü tamamladıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:
“Petrol üretimimizin ilk gerçekleştiği günden bu yana toplam 75 milyar dolar değerinde ham petrol ürettik. Doğal gazda ise bu rakam 3,8 milyar dolara ulaştı. Bu şu anlama geliyor. Yaklaşık 80 milyar dolar milletimizin cebinde kaldı. Burada tabi son zamanlarda meydana gelen teknolojik gelişmeleri de göz önüne almak gerekiyor. Daha önce üretimi mümkün olmayan sahalarda üretim yapılabilmesi, yeni teknolojilerle üretim kayıplarının önlenmesi ya da mevcut rezervin daha önce üretilemeyen kısımlarına da inilmesi bu artışta önemli pay sahibi.”
Kaynak: Sabah