Türkiye

Fiyatlar mı yüksek marketler mi pahalı?

Fiyatlar yüksek market satışları fahiş

Fiyatlar vatandaşın cebini yakıyor

Salgın sürecinde işi fırsata çevirip fiyatları yükseltenler vatandaşa isyan ettirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da çağrısıyla bu fahiş fiyatlara "dur"demek için harekete geçildi. Gıda sektöründe dikkat çeken artışlar gözlemlenirken üreticiden tüketiciye yolcuğunda pahalılaşan ürünlerin yanı sıra, marketler arasında da uçurumlar ortaya çıktı. Türkiye genelinde yaygın olan büyük marketler, giderlerinin daha fazla olması sebebiyle, aynı ürünleri yerel marketlere göre 1-2 lira daha pahalıya satabiliyordu. Son dönemdeki gıda fiyatlarında artışın nedeni enflasyon oranına ve dövize yüklenirken, markette kısa bir zaman geçirenler başka bir gerçekle daha yüzleşiyor. Marketler arasındaki fiyat farkı…

Yağ fiyatları marketlerde yükseltiliyor

aynı gramajda yağ fiyatları sürekli değiştiriliyor

Ürünler aynı fiyatlar farklı

Neredeyse her hafta aynı gramajda aynı ürünlere yapılan farklı zamlarla zincir marketler adeta vatandaşların cebini yakıyor. Üstelik bunların çoğu da “kampanya” ve “fırsat” adı altında gerçekleştiriliyor. En Son Haber'in araştırmasına göre zincir marketlerden aynı marka, aynı gramajda 7 ürün karşılaştırıldığında aradaki fiyat farkları ortaya çıktı. Aralarında en yüksek fark olan ürünler, gıda ve temizlik reyonlarından oldu. 19 liralık farkın açıkça görüldüğü tuvalet kağıdı, marketlere göre fiyatı en çok değişenlerden.

kaşar peynir fiyatı sürekli değiştiriliyor

Kaşar peynir fiyatı

İkinci sırayı ise Ayçiçek yağı alıyor. 4 market arasında 6-7 lira arasında farkla satılan Ayçiçek yağı, vatandaşların temel gıdaları arasında yer alıyor. Fiyat farkı oldukça fazla olan bir diğer ürün ise kaşar peyniri olarak tespit edildi. Raf fiyatına göre 4 market arasındaki fark 12 lira. Temel ihtiyaçlar arasındaki pirinç ve sabun da listede yerini aldı.

Birkaç liralık farklar kulağa küçk gelebilir ancak bir ailenin aylık alışverişi düşünüldüğünde önemli rakamlar ortaya çıkarıyor.

Fiyatlar arasında gramaj oyunu

Doların yükselişini bahane eden fırsatçılar, raflardaki ürünler için gramaj oyununa başvuruyor. Bu göz göre göre tüketiciyi kandırmak değil midir? Gramajı düşürüp fiyat sabit tutuluyor. Büyük zincir marketlerin pazar güçlerini tedarikçilere karşı kötüye kullanmalarının ve serbest piyasa sistemine aykırı şekilde haksız kazanç elde etmelerine karşı düğmeye basıldı. Ticaret Bakanlığı, fahiş fiyat artını tespit etmek ve önlemek için 81 ilde marketlere yönelik "fahiş fiyat ve etiket" denetimlerine aralıksız devam ediyor.

Rekabet Kurumu, gıda fiyatlarındaki artışın önüne geçmek ve indirim marketlerinin sahip oldukları ‘alıcı gücünü’ üretici üzerinde kötüye kullanmasını engellemek için "süpermarket ombudsmanlığı" sisteminin kurulmasını önerdi. Bu kapsamda pazarlama maliyetleri ve raftan çıkarma işleri mevzuata uygun hale getirilecek. Mevzuat ihlali durumunda süpermarket ombudsmanı müdahale edecek.

Ayrıca Tarım Kredi Kooperatifi satış mağazasında bir süpermarkette satılan her ürün mevcut. Mağazada, gıda, sebze, meyve, kasap ve fırın bölümleri bulunuyor. Eylül itibarıyla 483'e ulaşan mağaza sayısı yıl sonunda 1.000'e çıkacak.

Son Yazılar
Türkiye

Küresel krizler ortamında Türkiye iş fırsatlarının merkezi haline geldi

Türkiye batılı şirketlerin cazibe merkezi Türkiye küresel kriz ortamında iş fırsatları için cazip bir ülke haline geldi. Yurtdışı Türk Ticaret Odası genel müdürü…
Türkiye

Avrupalı alüminyum üreticileri Türkiye’ye yöneldi

Enerji krizi alüminyum krizini tetikledi Enerji krizinin alüminyum üzerindeki baskısı artıyor. Üretim maliyetinin ürünün fiyatının çok üzerine çıkması Avrupa’daki üreticiyi vurdu. Avrupa’yı esir…
EnerjiTürkiye

Yüzyılın madeni Leonardit

Leonardit nedir? Leonardit, hem tarımda hem hayvancılıkta hem de endüstriyel sanayi de kullanılabilen bir maden. Ayrıca oluşumunu milyonlarca senede tamamlıyor. Bitki ve hayvan…