Türkiye

Türk inşaat sektöründen 29,3 milyar dolarlık proje

Türk inşaat sektörü 2021'de 29,3 milyar dolarlık proje üstlendi

Türk inşaat sektörü toparlandı

2020 yılında, salgının etkisiyle Türk inşaat sektörünün yurt dışında üstlendikleri projelerin toplam bedeli, bir önceki yıla göre yüzde 20 civarında azalışla, 15 milyar dolara kadar gerilemişti. Küresel salgının etkisiyle 2020 yılında önemli bir daralma yaşanmışsa da 2021, Türk inşaat sanayisinin toparlandığı bir yıl oldu. Türk Inşaat Sektörü, 2020 yılında üstlendiği 15,2 milyar dolarlık toplam proje bedelini, 2021 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 2 katına çıkararak 29,3 milyar dolara ulaştı.

Türk müteahhitler 131 ülkede proje üstlendi

Türkiye müteahhitlerince bugüne kadar 131 ülkede üstlenilen toplam proje sayısı 11 bin 93'e; üstlenilen projelerin toplam değeri ise 451,5 milyar dolara yükseldi. 2021 yılına ait, şu an bu rakama eklenmeyen projelerin de eklenmesiyle birlikte, üstlenilen proje bedelinin 30 milyar doları aşması bekleniyor. Bu seviye son olarak 31 milyar dolar seviyeleriyle rekora imza atılan 2012-2013 yıllarında yakalanmıştı.

Müteahhitler, özellikle son 15 yılda yurt dışında ortalama 23 milyar dolar değerinde proje üstlendi, Türkiye'ye yılda ortalama 650 milyon dolar değerinde inşaat hizmet geliri getirdi. Projeleri hayata geçirirken sağladıkları istihdamın sonucu olarak Türkiye'ye transfer edilen işçi gelirleri ve projelerin vesile olduğu inşaat malzemeleri ihracatı da göz ardı edilemez.

Özellikle son dönemde, Sahra Altı Afrika bölgesindeki etkinliklerini çok güçlü şekilde artırdılar. Diğer taraftan Rusya, geçmiş yıllarda olduğu gibi en yüksek proje bedeline ulaşılan ülkeler arasında ve yine ilk sırada yer alıyor. Fakat bu sene Rusya’da 11,2 milyar dolar ile bir takvim yılı içinde, bir ülkede toplamda üstlenilen proje bedelinde de rekora imza atıldı. Irak ise 2021 yılında üstlenilen 3,6 milyar dolarlık proje ile en çok proje üstlenilen ikinci ülke konumuna yükseldi. Geçtiğimiz yıl en fazla proje üstlenilen ilk 10 ülke arasında Ukrayna, Kazakistan, Türkmenistan ve Cezayir gibi geleneksel pazarlar olan ülkeler yerlerini muhafaza etti.

Son Yazılar
Türkiye

Küresel krizler ortamında Türkiye iş fırsatlarının merkezi haline geldi

Türkiye batılı şirketlerin cazibe merkezi Türkiye küresel kriz ortamında iş fırsatları için cazip bir ülke haline geldi. Yurtdışı Türk Ticaret Odası genel müdürü…
Türkiye

Avrupalı alüminyum üreticileri Türkiye’ye yöneldi

Enerji krizi alüminyum krizini tetikledi Enerji krizinin alüminyum üzerindeki baskısı artıyor. Üretim maliyetinin ürünün fiyatının çok üzerine çıkması Avrupa’daki üreticiyi vurdu. Avrupa’yı esir…
EnerjiTürkiye

Yüzyılın madeni Leonardit

Leonardit nedir? Leonardit, hem tarımda hem hayvancılıkta hem de endüstriyel sanayi de kullanılabilen bir maden. Ayrıca oluşumunu milyonlarca senede tamamlıyor. Bitki ve hayvan…