Ekonomi - Politik

AB, Afrika pastasında Çin’e ortak olmanın yollarını arıyor

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, mart ayında “Çin-Avrupa ilişkilerine yeni bir soluk getirmek” amacıyla İtalya, Monako ve Fransa’yı kapsayan bir Avrupa gezisine çıktı.

ABD ile Çin arasında ticaret savaşının yaşandığı bu dönemde Xi’nin Avrupa ziyareti büyük önem taşıyor.

AB, Afrika’da barış ve güvenlik ve savunma konularında da Çin’le işbirliğini geliştirmek istiyor. AB ve Çin, Aden Körfezi’ndeki ve Afrika Boynuzu’ndaki korsanlarla mücadele operasyonlarını koordine ederek bölgede lojistik güvenliği sağlamaya çalışıyor.

Bir düzine AB üyesi İpekyolu projesinde Çin’le bir anlaşma imzaladı bile. Ancak İtalya imzaladığı anlaşmayla bu projeye katılan ilk G7 ülkesi oldu.

Anlaşmanın bir bağlayıcılığı olmasa da sembolik olarak önem taşıdığı kesin.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi, İtalya’nın bu adımını Çin’in yatırımına meşruiyet kazandırdığı ve İtalyan halkına fayda sağlamayacağı şeklinde yorumlayarak anlaşmayı kınadı.

İtalya’nın ardından ise Fransa ve Monaco’ya giden Çin lider Xi’nin bu turu, diplomatik anlamda da büyük ses getirdi. Ancak Fransa, Almanya ve İngiltere halen imzalamayı reddediyor.

AB, Çin’in en büyük ticaret ortağı. Çin ise AB’nin en büyük ikinci ticaret ortağı konumunda.

AB ile Çin arasındaki mal ticareti günde 1 milyar euronun üzerinde. AB, 2017’de Çin’e 198 milyar euro ihracat yaptı. 2017 yılındaki toplam ithalat ise 375 milyar euro.

2008’deki kriz sonrasında AB genelinde Çin’in doğrudan dış yatırımları benzersiz biçimde arttı.

2016’da 200 milyar dolara ulaşan Çin kaynaklı doğrudan dış yatırımların %17.5’i AB ülkelerine yöneldi.

Çin’in “dışarı çıkma” politikasının bir parçası olarak yaptığı yatırımlar 2016’da bir önceki yıla göre %77 artarak 36.5 milyar dolara ulaştı.

Bu da AB’nin toplam doğrudan dış yatırım stoğunun %4’ünü oluşturduğu anlamına geliyor.

AB’nin ekonomik işbirliği sağlamak adına ortaya koyduğu bazı meseleler var. Bunlardan biri #İran nükleer anlaşmasını güvence altına almak ve etkili bir şekilde uygulanmasını sağlamak.

AB ve Çin, Kore Yarımadası’nın nükleer silahtan arındırılmasının, Doğu Asya bölgesinde ve ötesinde istikrarı sağlamak için şart olduğu konusunda hemfikir.

AB, silahsızlanma ve yayılmayı engelleme konularında Çin ile düzenli ve sağlam bir diyalog arıyor.

AB’nin küresel barış ve işbirliği anlamında önemsediği bir diğer konu ise Afganistan. AB, ülkedeki barışı ve güvenliği arttırmak için Çin ile daha yakın çalışmak istiyor.        

Son Yazılar
Ekonomi - Politik

Savaşı Avrupa mı finanse etti?

Savaşın ekonomik kazananı şimdilik Rusya Rusya, Ukrayna savaşının ilk 100 gününde fosil yakıt satışından büyük gelir elde etti. Batı ülkeleri 24 Şubat’ta başlayan Ukrayna işgalinin…
DünyaEkonomi - Politik

Savaş dünyaya ekonomik kaos getiriyor

Ekonomik kriz kapıda Birleşmiş Milletler (BM), Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşın gıda, enerji ve finans sistemleri üzerindeki etkisine ilişkin yeni bir rapor…
DünyaEkonomi - Politik

Gıda fiyatlarını enerji krizi vurabilir

Enerji fiyatları ile birlikte gıda fiyatları da yükselişe geçebilir Ukrayna ve Rusya arasındaki kriz dünya gıda fiyatlarını da oldukça etkiledi. Savaşın gıda…