ABDTürkiye

ABD’den “Türkiyeli alternatif” vurgusu

Doğu Akdeniz'de büyük miktarda rezervlerin keşfedilmesine rağmen doğal gazın Avrupa pazarına ulaştırılması konusunda uzlaşılamadı. ABD, Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail'in Doğu Akdeniz'deki EastMed boru hattı projesinden desteğini çektiğini açıkladı. Ayrıca, Türkiye'nin de dahil olduğu alternatif arayışına vurgu yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland, Doğu Akdeniz'deki doğal gazı Avrupa pazarına taşımayı öngören boru hattı projesinin çok maliyetli olduğunu ifade etti. Ekonomik olarak uygulanabilir olmadığını belirtti. Nuland, Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail'in planladığı projenin Rus gazına alternatif arayan ülkelerin derdine kısa vadede çare olmayacağını da vurguladı. Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile Lefkoşa'daki görüşmesinin ardından açıklamalarda bulunan Nuland, Rusya'nın enerji kaynaklarına bağımlılığın "çok riskli bir bahis" olduğunun bölge ülkeleri tarafından farkına varıldığını ifade etti. Nuland buna rağmen "EastMed" boru hattı projesinin, Avrupa'nın Rus enerjisini bir an önce bırakmasını sağlayacak gerekli doğal gazı hemen taşımaya başlamasının mümkün olmadığının da altını çizdi.

"On yıl zamanımız yok"

Nuland, boru hattının çok derin sulardan geçeceği için inşasının 10 yıldan fazla süreceğini vurguladı. "Açık konuşmak gerekirse 10 yılımız yok" ifadelerini kullanan Nuland, "Bundan 10 yıl sonra enerjide çok daha çevreci ve çok daha çeşitli olmak istiyoruz. Dolayısıyla hidrokarbon bağlamında istediğimiz şey, bu kısa geçiş döneminde bize daha fazla gaz ve petrol sağlayacak seçeneklerdir" değerlendirmesinde bulundu. 1900 kilometre uzunluğunda öngörülen EastMed boru hattı projesi İsrail ve Kıbrıs'ın rezervlerinde son yıllarda keşfedilen doğal gazı Avrupa'ya taşımayı hedefliyor. 6 milyar dolar maliyeti olan proje Avrupa Birliği üyeleri Yunanistan ve Kıbrıs'ın öncülüğünde 2020 yılında ortaya atılmıştı.

Türkiye'ye atıf


Donald Trump'ın başkanlığı döneminde projeye destek veren ABD, bu desteğini geçen yıl geri çekmişti. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve yaşanan enerji krizi nedeniyle Yunanistan ve Kıbrıs projeyi son dönemde yeniden gündeme getirme çabası içine girmişti. Türkiye ziyareti sonrasında Kıbrıs'ta konuşan Nuland, ABD'nin, bölgedeki ortakları İsrail, Yunanistan, Kıbrıs ve Türkiye ile doğal gazı pazara ulaştırmanın alternatif yolları üzerinde çalıştığını vurguladı. Türkiye EastMed projesine tepkigöstermiş ve bölgedeki enerji denkleminde Türkiyesiz bir seçeneğin başarı şansının olmayacağını vurgulamıştı. ABD, İsrail ve Kıbrıs'ın elektrik hattıyla Avrupa kıtasına bağlanması projesine ise destek veriyor.

Son Yazılar
Türkiye

Küresel krizler ortamında Türkiye iş fırsatlarının merkezi haline geldi

Türkiye batılı şirketlerin cazibe merkezi Türkiye küresel kriz ortamında iş fırsatları için cazip bir ülke haline geldi. Yurtdışı Türk Ticaret Odası genel müdürü…
Türkiye

Avrupalı alüminyum üreticileri Türkiye’ye yöneldi

Enerji krizi alüminyum krizini tetikledi Enerji krizinin alüminyum üzerindeki baskısı artıyor. Üretim maliyetinin ürünün fiyatının çok üzerine çıkması Avrupa’daki üreticiyi vurdu. Avrupa’yı esir…
EnerjiTürkiye

Yüzyılın madeni Leonardit

Leonardit nedir? Leonardit, hem tarımda hem hayvancılıkta hem de endüstriyel sanayi de kullanılabilen bir maden. Ayrıca oluşumunu milyonlarca senede tamamlıyor. Bitki ve hayvan…