Alman medya kuruluşu Deutsche Welle koronavirüsle mücadelede Alman iş dünyasının telafisi zor bir dönemece girdiğini sayfalarına taşıdı. Ekonomik hayatın neredeyse tamamen durma noktasına geldiği ülkede iktisatçılar ayda 10 milyar euroluk zarar uyarısı yapıyor.
Alman Sanayiciler Birliği (BDI) Başkanı Siegfried Russwurm’un düşüncelerinin referans olarak aktarıldığı yazıda, hükümetin pandemi politikasının yüksek bedellere yol açacağı uyarısında bulunarak "Ekonomi dünyasının geniş kesimlerinde uzun vadeli, telafi edilemeyecek kayıplar oluşması endişesi büyüyor" denildi.
Yazıda ayrıca BVMW’nin (Orta ölçekli işletmeler temsilciliği) baş iktisatçısı Hans-Jürgen Völz tarafından yapılan uyarılara da yer verildi. Völz, korona kapsamında alınan önlemlerin pek çok şirket için varlıklarının sonu anlamına geldiğini kaydederek iflas dalgası uyarısı yaptı.
Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü: Kimse önünü göremiyor!
Hükümetin korona politikası ile ilgili yapılan eleştirilerin yer aldığı haberde bir eleştirinin de iktisatçılardan geldiği belirtildi. DIW (Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü) Başkanı Marcel Fratzscher’ın, Almen ekonomisinde artık hiçbir işletmenin önünü göremeyecek duruma geldiğini belirttiği aktarıldı. Fratzscher’ın özellikle son altı ayda alınan kararların geç kalınmış ve çelişkili olduğunu belirttiği, bu kararların azami belirsizlikler yarattığı ve bu durumun ekonomiye mümkün olan en büyük zararı verdiği aktarıldı.
Commerzbank: Ayda 10 milyar euroluk ekonomik zarar
Yakın zamanda Almanya'nın en büyük bankalarından Commerzbank GSYİH'daki büyüme tahminini bu yıl için yüzde 4,5'ten yüzde 3,5'e düşürmüştü. Jörg Krämer (Commerzbank Baş İktisatçısı), önlemlerinin tüm Alman ekonomisine uyarlandığı durumda, bunun GSYİH'da yüzde 4'lük azalmaya yol açacağını belirterek "Bu azalma ayda yaklaşık 10 milyar Euro tutarında ekonomik zarara denk geliyor" dedi.
Turizmciler isyanda
Alman Turizmciler Birliği (DTV) İdari Müdürü Norbert Kunz’un, "Plan yok, strateji yok, kendi eyalet sınırları içine güvenli bir şekilde seyahat edilmesine dair ufak bir sinyal bile yok. Pek çok işletme artık temelli olarak köşeye sıkışmış durumda" dediği aktarıldı.
Stefan Genth’in ise (Perakendeciler Birliği Genel Müdürü), federal hükümet ve eyaletleri dar görüşlülükle eleştirdiği, tüm önlemlerin insidans verilerine sabitlenmesini eleştirdiği aktarıldı.