DünyaOrtadoğu

BAE’nin hedefi Türkiye ile ticaret hacmini yükseltmek

BAE, Türkiye ile ticari hacmini üç katına çıkarmayı hedefliyor

BAE’nin Türkiye’ye büyük yatırım isteği


Birleşik Arap Emirlikleri’nin Türkiye’ye ilgisi artıyor. BAE ile ilişkiler giderek derinleşiyor. Dış Ticaret Bakanı Sani ez-Zuyudi, ülkesinin Türkiye ile ticaret hacmini 2-3 katına çıkarmayı planladığını açıkladı. Zuyudi, Türkiye’yi lojistik hizmetler ve tedarik zincirleri aracılığıyla BAE’ye yeni pazarlar açacak bir ülke olarak gördüklerini de belirtti. Bakan Zuyudi, BAE'nin Türkiye'nin sanayi sektöründeki büyük yatırımlarından, kalifiye işgücünden ve özellikle Afrika kıtasıyla lojistik ağından yararlanmayı beklediğini ifade etti.

Türkiye ile ticari ilişkiler derinleşecek


BAE’nin Türkiye ile ticaret hacmini artırma çabası, iki ülke arasındaki ilişkilerin yakınlaşmasına açık bir göstergesi olarak görülüyor. BAE daha önce 2021'de, hızla büyüyen Asya ve Afrika ekonomileriyle ticari ilişkilerini derinleştirmeyi ve 150 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çekmeyi planladıklarını açıklamıştı. BAE Ekonomi Bakanlığı tarafından hazırlanan bir rapora göre, Türkiye ile son on yılda toplam petrol dışı ticaret, yaklaşık 329 milyar dirhem (89,6 milyar dolar) oldu. Bu rapora göre, iki ülke arasındaki petrol dışı ticaret, 2019 yılında 26,8 milyar dirheme (7,3 milyar dolar) kıyasla, 2020 yılında yüzde 21 artarak 32,7 milyar dirheme (8,9 milyar dolar) çıktı.
BAE, jeopolitik konumuyla yatırımcıların odak noktası haline gelen Türkiye'deki finansal hizmet sektörüne de büyük ilgi duyuyor. Bu sebeple Türkiye ile ilişkileri geliştirmenin ve yatırım yapmanın uzun vadede kazançlı olacağının altını çiziyor. BAE, 2021'de, hızla büyüyen Asya ve Afrika ekonomileriyle ticari ilişkilerini derinleştirmeyi ve 150 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çekmeyi planladıklarını açıklamıştı.


BAE'li yöneticiler Türkiye'ye yönelik yatırım planları yapıyor

10 milyar dolarlık taahhüdü ile 2018’de kurulmasından bu yana hızla Abu Dabi’nin en aktif stratejik yatırımcılarından biri haline gelen ADQ'nun CEO’su Süveydi, birkaç gün önce Türkiye'ye yatırım için uzun vadede “harika bir zaman” olduğuna vurgu yapmıştı. Süveydi birkaç fırsatı değerlendirmek için Türkiye Varlık Fonu’yla (TVF) görüştüklerini belirtti. BAE’li yönetici, bunlar arasında TVF bünyesindeki şirketlerin de olduğunu, TVF elinde bulunan paraya sıkışmış zor durumdaki bazı şirketleri incelediklerini sözlerine ekleyerek, “Türkiye Varlık Fonu ve portfolyolsunda bulunan şirketlerle süren görüşmeler” olduğunu ifade etti. Süveydi, “zor durumdaki bazı varlıklar için kalkınma sağlayacak birkaç platform geliştirmek için seçenekler değerlendiriyoruz” açıklamalarında bulunmuştu. Süveydi, ayrıca Türkiye’nin cazip bir yatırım olasılığı olduğunu söyleyerek, “Türkiye’nin en sevdiğim yanı, Almanya’ya lokasyon olarak 12 saat içinde ulaşacak bir noktada bulunması ve 84 milyon nüfusunun olması. Sektörler için büyük bir güç merkezi; harika lojistik öneme sahip, bu yüzden kesinlikle ilgileniyoruz” açıklamasında bulundu.

 

Son Yazılar
Dünya

Doların küresel anlamda güçlenmesi ne anlama geliyor?

Dolar tüm para birimleri karşıısnda yükseliyor Dolar önemli tüm para birimleri karşısında yükselişini sürdürüyor. Fed'in agresif faiz artış döngüsüyle dolar bu sene birçok para…
Dünya

Foreign Policy: Putin'in enerji savaşı, Avrupa'yı parçalıyor

Foreign Policy enerji krizini manşetine taşıdı Avrupa'ya doğalgaz akışını süresiz olarak askıya alan Moskova yönetiminin hamlesi, ABD merkezli Foreign Policy dergisi tarafından…
Dünya

İflas dalgası Avrupa'da yayılıyor

Avrupa'da firmalar iflas bayrağı çekti Enerjiden perakendeye, gıdadan gayrimenkule kadar Avrupa'da birçok firma iflas bayrağını çekti. İngiltere'de iflas eden şirketlerin sayısı ağustosta…