DünyaNereden nereye?Türkiye

Birleşik Krallık ve Türkiye ticari ilişkilerinde nereden nereye?

Birleşik Krallık Türkiye ticari ilişkiler ekonomi

Birleşik Krallık Türkiye'nin önde gelen ortaklarından

Türkiye – Birleşik Krallık ikili ilişkileri, tarihten gelen güçlü bağların da etkisiyle, çok boyutlu yapıya sahip. NATO müttefiki Birleşik Krallık, Türkiye’nin Avrupa’daki önde gelen ortakları arasında yer alıyor. Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılması (Brexit) ertesindeki yeni ilişkiler düzeni, güvenlik ve terörizmle mücadele alanında işbirliği, düzensiz göç, ekonomik ve savunma sanayii işbirliği ikili temasların gündemindeki öncelikli konular. 2007 yılında iki seneliğine yürürlüğe giren "Türkiye – Birleşik Krallık Stratejik Ortaklık Belgesi" 2010 yılında yeniden gözden geçirilerek yenilendi. Bununla birlikte, ekonomi, ticaret ve turizm alanları, ikili ilişkilerimizin itici gücü olma özelliğini korumuş; savunma sanayii alanında “TF-X” savaş uçağı projesi başta olmak üzere kapsamlı işbirliği sürdürüldü.

Türkiye'nin en çok ticaret yaptığı 6'ncı ülke konumundaki Birleşik Krallık’la ikili ticaret dengesi, 2001 yılından bu yana Türkiye lehine. 2019 verilerine göre, Birleşik Krallık, en çok ihracat yapılan ikinci, en çok ithalat yapılan dokuzuncu ülke konumunda yer alıyor. 2019 yılında Birleşik Krallık’tan ülkemize gelen turist sayısı 2018 yılına kıyasla yüzde 14 artarak 2.562.064 kişiye ulaştı. 2 Mart 2020 itibarıyla Birleşik Krallık vatandaşlarına Türkiye'ye yapacakları turistik seyahatlerde 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vize muafiyeti getirildi.

2002 yılında Türkiye, İngiltere’ye 3 milyar dolar tutarında mal ve hizmet ihraç ederken iki ülke arasındaki ticaret hacmi 2021'de 20 milyar sterline ulaştı. Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması (STA) 2020 yılında imzalandı. Anlaşma tüm sanayi ve tarım ürünlerini içeryordu. Birleşik Krallık'ın Türkiye ile imzaladığı serbest ticaret anlaşması, ülkenin Japonya, Kanada, İsviçre ve Norveç ile yaptığı anlaşmalarından ardından beşinci büyük ticaret anlaşmasıydı.

Birleşik Krallık ve Türkiye arasında ticari ilişkiler

Ticari ilişkiler Türkiye ve Birleşik Krallık arasında artıyor

Türkiye’nin Birleşik Krallık'a ihraç ettiği başlıca ürünler

Türkiye ile Birleşik Krallık arasında ithalat ve ihracat her geçen yıl giderek artıyor. İhraç edilen ürünler de çeşitleniyor. Altın (10,3%), otomobil sanayi ürünleri (9%), eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar (7,1%), izole edilmiş teller, kablolar ve diğer elektrik iletkenler (4,4%), monitörler ve projektörler, televizyon alıcı cihazları (4,1). Türkiye'nin ithal ettiği ürünler arasında ise dizel, yarı dizel motorlar, otomobil, demir çelik döküntü ve hurdalar ile tedavi ve korunma kullanılmak üzere hazırlanan ilaçlar bulunuyor.

Birleşik Krallık tarafından ithal edilen başlıca ürünler

Birleşik Krallık Türkiye ithal edilen ürünler

Türkiye ile yapacağımız daha çok şey var

Birleşik Krallık İhracat Bakanı Graham Stuart, yaptığı açıklamada, AB ile anlaşmanın ardından Türkiye ile STA yapmaktan dolayı son derece mutlu olduklarını ifade ederek, 2019'a kadar son 10 yılda ticaret hacminin yüzde 70 büyüdüğünü belirtti. Stuart, Türkiye'nin önemli bir güç olduğunu belirterek, "Türkiye'nin ihracatının önemli ölçüde arttığını görüyoruz. Türk halkının azmi görülmeye değer. Tüm alanlarda zenginleşiyor ve daha uluslararası hale geliyor. Türkiye çok cazip bir pazar. İşte bu yüzden Türkiye'de yatırım yapan çok sayıda büyük İngiliz oyuncu görüyoruz, gelecekte daha fazlasını yapmaları için onları teşvik edeceğim." dedi.

Suart, "Elektrikli araç şarj istasyonu kurma deneyimimiz, İstanbul ve ötesinde iklim değişikliği ile mücadele hedeflerine ulaşmak için çok önemli olacak. Bu, Türkiye'de elektrikli araç üreten TOGG gibi firmalara pazar yaratmak açısından da önemli. İklim değişikliği ile ilgili meselelerde birlikte yapabileceğimiz pek çok şey var. Ortak paydaya sahip olduğumuz pek çok alan, yakın güvenlik ve savunma ortaklığımız ve bunların yanı sıra NATO müttefikliğimiz de var." ifadelerini kullandı.

Son Yazılar
Dünya

Doların küresel anlamda güçlenmesi ne anlama geliyor?

Dolar tüm para birimleri karşıısnda yükseliyor Dolar önemli tüm para birimleri karşısında yükselişini sürdürüyor. Fed'in agresif faiz artış döngüsüyle dolar bu sene birçok para…
Dünya

Foreign Policy: Putin'in enerji savaşı, Avrupa'yı parçalıyor

Foreign Policy enerji krizini manşetine taşıdı Avrupa'ya doğalgaz akışını süresiz olarak askıya alan Moskova yönetiminin hamlesi, ABD merkezli Foreign Policy dergisi tarafından…
Dünya

İflas dalgası Avrupa'da yayılıyor

Avrupa'da firmalar iflas bayrağı çekti Enerjiden perakendeye, gıdadan gayrimenkule kadar Avrupa'da birçok firma iflas bayrağını çekti. İngiltere'de iflas eden şirketlerin sayısı ağustosta…