Koronavirüs salgınının küresel ekonomiye ne kadar zarar vereceği tartışılırken ABD, kaşla göz arasında “dijital dolar” çıkarmayı gündemine aldı. Salgın sırasında ABD ekonomisini desteklemek için önerilen yasalar arasında “dijital dolar” oluşturma teklifi de bulunuyor.
Bloomberg Law’da yayınlanan bir habere göre, Temsilciler Meclisi Demokratlar Grubu, “dijital doların” depolanacağı bir dijital cüzdan sistemi oluşturma fikrini ortaya attı. Genel olarak doları dijitalleştirmek, pek çok Amerikalı ekonomist tarafından bir zorunluluk olarak görülüyor. Dijital dolar destekçilerine göre eğer bu proje hayata geçmezse ülke dünyadaki ekonomik üstünlüğünü kaybedebilir.
Dijital dolar iki şekilde tanımlanabilir: 1)Dijital defter kayıtlarında dolar cinsinden ifade edilen bir bakiye ya da 2) uygun bir finans kurumu tarafından kullanılabilen elektronik bir değer birimi.
ABD’de paylaşılan taslak yasa tasarısında Fed’in dijital dolar ve dijital cüzdan kullanarak vatandaşlara 1000 ila 2000 dolar arasında ödeme yapılması öneriliyor. Tasarıya göre, ülkedeki herhangi bir kişiye önceden yüklenmiş bir banka kartı verilecek. Başlangıçta 200 dolar bakiyesi olan karta COVID-19 salgınının ortaya çıkışından bir yıl sonrasına kadar 1000 dolarlık bakiye yüklenmeye devam edecek.
Yasa tasarısı henüz Temsilciler Meclisi’nde onaylanmadı ama daha baştan akıllarda soru işareti bırakan maddeler içeriyor. Örneğin dijital dolar önerisinin amacının koronavirüs salgını süresince vatandaşlara destek olmak olduğu söyleniyor ama sistemin en geç 1 Ocak 2021’de tamamlanacağı öngörülüyor. Dijital cüzdanlar da bu tarihte hazır olacak. Salgının etkileri azaldıktan sonra hiçbir şeyin aynı olmayacağı açık.
Pek çok insan, sistemin artık sürdürülemez olduğunu ve koronavirüsün kapitalizmin çöküşünü hızlandıracağını düşünüyor. Peki yeni finansal sistemin merkezinde yine ABD mi olacak? Bu süreçte dijital doları denemek bir ön hazırlık olabilir mi?