Dünya

Avrupa’nın kabusu birkaç kış sürecek

Shell: Avrupa'nın gaz krizi, birkaç kış sürebilir

Avrupa'nın kara kışı beklenenden uzun sürecek

Londra merkezli petrol ve doğalgaz şirketi Shell CEO'su Ben van Beurden, Avrupa'nın zorlu zamanlarının birkaç kış süreceği konusunda uyardı. Rus gazının arzındaki kesintiler, Avrupa ülkelerini yıkıcı bir enerji krizine sürükledi, toptan satış fiyatlarını yükselterek tüketicileri devasa faturalar ve 1980'lerden bu yana en yüksek enflasyon oranlarıyla karşı karşıya bıraktı.

"Çözümler bulmamız gereken birkaç kış geçireceğiz"

Avrupa ülkeleri bunun sadece bu kış yaşanacağını düşünüyor olsa da gerçek göründüğünden çok farklı. Shell CEO'su Beurden, Avrupa'nın gelecek kış mevsimlerinde Rus arzındaki kesintilerin sonucu olarak zor durumlarla karşılaşabileceğini söyledi. Norveç'te basın toplantısında konuşan van Beurden, "Bir şekilde çözümler bulmamız gereken birkaç kış geçireceğiz." açıklamasında bulundu. Kıtada yaşanan krizin AB içindeki dayanışmayı test edeceğine dikkati çeken van Beurden, önümüzdeki birkaç kış boyunca Avrupa'nın "verimlilik tasarrufu ve karne yoluyla çözümler bulması" gerekeceğinin de altını çizdi.

Shell CEO'su ayrıca, alternatif gaz ithalatının ve alternatif enerji kaynaklarının "çok hızlı bir şekilde oluşturulmasının" önemine değinirken, bunun kolay olmayacağı konusunda uyardı. Ham petrol piyasasının sıkı kalacağı düşünülüyor. OPEC'in kapasitesinin tükenmekte olduğu ve talep edilen miktarlarda üretimin yapılamayacağı konuşuluyor.

Van Beurden, daha önce yaptığı bir açıklamada, Rus gazında kesinti yaşamaları durumunda zor bir kış yaşayacaklarını söylemiş, "Kesin olarak söyleyebileceğim tek şey bu." diye belirtmişti.

Kıt kaynaklar gaz fiyatlarını 12 kat artırdı

Tüm AB ülkeleri doğrudan Rus kaynaklarına bağımlı olmasa da kıt kaynaklar için rekabet, toptan Avrupa gaz fiyatlarını bir yıl öncesine göre 12 kat artırdı. Yükselen enerji fiyatları, petrol ve gaz şirketlerinin tampon kârlar kaydetmesine yardımcı oldu ve zor durumdaki hane halkları ve işletmeler için acil durum desteğinin finanse edilmesine yardımcı olmak için beklenmedik vergi taleplerine yol açtı.

İngiltere, toptan satış piyasasında yükselen fiyatlara maruz kalmasına rağmen, gazının çok azını doğrudan Rusya'dan sağlıyor. Bir sonraki İngiltere başbakanı olması muhtemel olan Liz Truss, enerji faturalarındaki fiyat tavanı Ekim ayından itibaren yılda %80 artarak 3.549 sterline yükselirken hanelere ne gibi yardım yapacağını açıklamayı şimdiye kadar reddetti.

Fransa başbakanı Elizabeth Borne, şirketleri enerjinin bu kış karneye bağlanabileceği konusunda uyarırken, Belçika enerji bakanı önümüzdeki beş ila 10 yılın zor olabileceğini söyledi.

Son Yazılar
Dünya

Doların küresel anlamda güçlenmesi ne anlama geliyor?

Dolar tüm para birimleri karşıısnda yükseliyor Dolar önemli tüm para birimleri karşısında yükselişini sürdürüyor. Fed'in agresif faiz artış döngüsüyle dolar bu sene birçok para…
Dünya

Foreign Policy: Putin'in enerji savaşı, Avrupa'yı parçalıyor

Foreign Policy enerji krizini manşetine taşıdı Avrupa'ya doğalgaz akışını süresiz olarak askıya alan Moskova yönetiminin hamlesi, ABD merkezli Foreign Policy dergisi tarafından…
Dünya

İflas dalgası Avrupa'da yayılıyor

Avrupa'da firmalar iflas bayrağı çekti Enerjiden perakendeye, gıdadan gayrimenkule kadar Avrupa'da birçok firma iflas bayrağını çekti. İngiltere'de iflas eden şirketlerin sayısı ağustosta…