Avrupa Birliği ekonomik gücünü ne zaman geri kazanacak?
Almanya ekonomik krizi hafif atlatıyor ama arkasındaki gelişmeler endişe uyandırıyor. İhracat, sadece Çin ve ABD'de kriz sonrası canlanma yaşandığı için artıyor. Avrupa Birliği ise yıllarca geriye gidiyor.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) küresel ekonomiyi rahatlatıcı birtakım haberler verdi. Ekonomik iyileşme yılın başında hız kazandı. OECD bu nedenle son zamanlarda bu yıl için tahminlerini önemli ölçüde artırdı. Küresel ekonomik gücün, uzun zaman önce düşündüğümüzden çok daha hızlı olarak yüzde 5,6 oranında artması muhtemel. Küresel ekonomi bu yılın ortasında, salgının patlak verdiği dönemden öncesi kadar büyük olabilirdi.
Türkiye ve Çin büyüdü AB küçüldü
Pek çok ülkedeki büyüme beklentiler cesaret verici. ABD yüzde 6,5, Çin yüzde 7,8, Hindistan yüzde 12,6 büyüyebilir. Türkiye yüzde 5,9 büyüme rotası belirledi. 2020 yılında büyüme kaydeden iki ülkeden biri Çin diğeri de Türkiye'ydi. Dünyanın en büyük ekonomileri sahip ülkeler yıllık bazda büyüme kaydedemedi.
Dünyanın büyük bir bölümü bu krizden canlanıyor. Sadece Avrupa pek de iyi durumda değil. Avro bölgesi için, OECD bu yıl tahminini sadece biraz yukarı yönlü revize etti. 2020 gibi erken bir zamanda salgın durgunluğundan özellikle ağır etkilenen Fransa ve İtalya, büyük olasılıkla düşünüldüğünden çok daha yavaş büyüyecek.
Avrupa Birliği zor durumda
Korona salgınının ikinci yılında Avrupa Birliği güncel ekonomik göstergeler açısından oldukça zor durumda. Londra merkezli danışmanlık şirketi Capital Economics, 2019'daki GSYİH düzeyine Almanya'nın ancak 2022'nin başına kadar, Fransa'nın 2022 içinde ulaşabileceğini, İtalya ve İspanya'nın ise "2023'e kadar" bile ulaşmayacağını tahmin ediyor.
Alman medya kuruluşu Deutsche Welle koronavirüsle mücadelede Alman iş dünyasının telafisi zor bir dönemece girdiğini gündemine taşıdı. Ekonomik hayatın neredeyse tamamen durma noktasına geldiği ülkede iktisatçılar ayda 10 milyar avroluk zarar uyarısı yapıyor.