Dünya

İngiltere’de enerji krizi büyüyor

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, ülkede büyük hızla artan enerji fiyatları ve hayat pahalılığına karşı 15 milyar sterlinlik destek paketi ve aldığı diğer önlemleri  açıkladı. Muhalefet ise hükümeti bu kararı vermekte geç kalmak ve kendi Covid-19 kurallarını ihlal ettiği raporu üzerinden dikkatleri almakla suçladı. İngiltere Parlamentosu'nda konuşan Rishi Sunak, destek paketi dahilinde enerji şirketlerine yüzde 25'lik ek vergilendirme uygulamasının yürürlüğe gireceğini, sonbaharda tüm hanelere 400 sterlinlik enerji desteği sağlanacağını açıkladı. Rishi Sunak, enerji sektörünün başta Ukrayna savaşı olmak üzere çeşitli sebeplerden dolayı son dönemde "olağanüstü düzeyde kâr ettiğini" ve adil bir şekilde vergilendirilmesi gerektiğini belirtti. Sunak, enerji şirketlerine uygulanacak ek vergilendirme kararının ancak fiyatların normal düzeye dönmesiyle kaldırılacağını açıkladı.

Hükümet hangi önlemleri aldı?

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, hükümetin artan enerji fiyatlarına yönelik sağlayacağı desteğin yaklaşık yüzde 75'inin ülkede en çok zorluk çeken ve en savunmasız kesimlere verileceğini bildirdi. Açıklaması kapsamında Sunak, Şubat'ta uygulamaya koyduğu, elektrik faturalarında bir defaya mahsus 200 sterlin indirimin 400 sterline çıkarıldığını ve geri ödenme şartının kaldırıldığını duyurdu. Sekiz milyon emekliye kış ayları için 300 sterlinlik ek enerji desteği ve engelli kişiler için bir seferlik 150 sterlinlik yardım da Sunak'ın açıklamaları dahilindeydi. Sunak, "Karşı karşıya olduğumuz yüksek enflasyon ve enerji krizinden en çok etkilenenlere yardım etmekte hepimizin sorumluluğu var. O yüzden bugün açıkladıklarım kapsamında toplumdaki en savunmasız kesimlere odaklanıyorum" dedi ve devam etti: "Halkın yanında duracağıma söz vermiştim. Bugün açıkladığım destek paketi ile sözümün arkasında duruyorum."

Geri adım attı

İngiltere'de son aylarda enerji, gıda ve petrol fiyatları hiç görülmemiş şekilde arttı, enflasyon ise yıllık yüzde 9'la son 40 yılın en yüksek seviyesine çıktı. İngiltere'nin en büyük enerji şirketlerinden E.On, abonelerinin yüzde 40'ının Ekim ayına kadar "yakıt yoksulluğuyla karşı karşıya kalacağı" uyarısında bulundu. Enerji düzenleyici kurum Ofgem ise enerji faturalarında yıllık 800 sterlinlik artış olacağını söyledi. İngiltere'de enflasyon rekoru: "Yükselen fiyatlar yüzünden ölüme sürükleniyoruz"


1970'lerde görülenden farkı ne?

Hükümetin bugün açıkladığı enerji şirketlerine uygulayacağı ek vergilendirme paketini daha önce ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Keir Starmer önermiş ancak bu teklif Başbakan Boris Johnson tarafından reddedilmişti. Bugüne kadar vergileri artırmak istemediğini ve ekonomiyi büyütmeye odaklandığını söyleyen iktidardaki Muhafazakar Parti'nin kararını değiştirmesi muhalefet tarafından "U dönüşü" olarak değerlendirildi. İşçi Partisi'nden Rachel Reeves, hükümetin bu kararı vermekte geç kaldığına ve çok sayıda ailenin zor durumda bırakıldığına dikkat çekti. Reeves, hükümetin bu noktaya "çığlık ve tekme ata ata geldiğini" söyledi. Bazı milletvekilleri ise hükümeti, kendi Covid kurallarını ihlal ettiğini tespit eden ve dün yayımlanan detaylı raporun kamuoyunda daha az tartışılması için bugünü beklemekle suçladı.

Son Yazılar
Dünya

Doların küresel anlamda güçlenmesi ne anlama geliyor?

Dolar tüm para birimleri karşıısnda yükseliyor Dolar önemli tüm para birimleri karşısında yükselişini sürdürüyor. Fed'in agresif faiz artış döngüsüyle dolar bu sene birçok para…
Dünya

Foreign Policy: Putin'in enerji savaşı, Avrupa'yı parçalıyor

Foreign Policy enerji krizini manşetine taşıdı Avrupa'ya doğalgaz akışını süresiz olarak askıya alan Moskova yönetiminin hamlesi, ABD merkezli Foreign Policy dergisi tarafından…
Dünya

İflas dalgası Avrupa'da yayılıyor

Avrupa'da firmalar iflas bayrağı çekti Enerjiden perakendeye, gıdadan gayrimenkule kadar Avrupa'da birçok firma iflas bayrağını çekti. İngiltere'de iflas eden şirketlerin sayısı ağustosta…