Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yapısal dönüşüm adımları kapsamında sorunlu enerji projeleri için enerji fonu kurulacağını belirtmişti. Bakan Albayrak reform paketi açıklamasında konuya ilişkin, “Kamunun olmadığı bir yapıda önem teşkil eden iki sektörde sorunlu varlıkları borç hisse takasıyla dışarı çıkaracak ve bankalarımızın bilançolarını daha iyi bir hale getireceğiz. Bunun için enerji girişim sermaye fonu ve gayri menkul fonunu gündemimize aldık” şeklinde konuşmuştu.
Bunun için Enerji Girişim Sermaye Fonu ve Gayrimenkul Fonu kurulması planlandı. Bu yeni finansal model ile sorunlu varlıkların ayrılıp bankaların, yerli ve yabancı yatırımcıların iştirak edeceği fonlarla yönetilmesi sağlanacak.
Fonun 2 milyar dolar olacağı öngörülüyor.
Sorunlu enerji projelerinin her biri için ayrı fon kurulacak. Oluşturulan fonları çatı şirket yönetecek. Birkaç yıl sonra ise enerji fonları satılacak.
Sabah Gazetesi’nden Dilek Güngör’ün yazısına göre, bankalar enerji fonuna alınacak şirketlerin ekonomik faaliyetlerinin sürmesi için bir çatı yönetim şirketi oluşturacak.
Bu fonlardaki enerji şirketlerini çatı portföy yönetim firması yönetecek.
Gönüllü bankaların yönetiminde kurulacak çatı şirket ise fonlardaki projelerin elektrik satış, doğalgaz alım, teknik bakım gibi işlerinden sorumlu olacak.
Fona alınan enerji projesi işletilecek, ölçek ekonomisi yaratılarak, daha rekabetçi ticari şartlar oluşması sağlanacak.
Enerji fonunun toplam büyüklüğünün 2 milyar dolar yani yaklaşık 12 milyar TL olması bekleniyor.