Fitch Ratings Yöneticisi Douglas Winslow, Türkiye ekonomisinde daha ılımlı büyüme beklediklerini bu nedenle de küresel ekonomik görünüm raporunda 2019 büyüme beklentisini – % 1.1’den – % 0.3’e revize ettiklerini söyledi.
Winslow “2. çeyrekte tahminlerden daha iyi veriler geldi, tüketicilerin de buna tepki verdiğini gördük. Ekonomide büyüme potansiyeli olduğunu düşünüyoruz.” diye konuştu.
Türkiye’nin notunun yükselmesi için ekonomide dengelenmenin sürdürülebilir olması gerektiğini belirten Winslow “Para politikasının güvenilirliğine de odaklanıyoruz.” dedi.
Winslow Türkiye’ye yatırımların artması için hızlı bir reform programı uygulanması gerektiğinin altını çizdi.
Merkez Bankası’ndan bu sene 250 baz puan daha indirim beklediklerini kaydeden Winslow şu değerlendirmeyi yaptı; “Çünkü enflasyon kademeli olarak düşecek, reel faiz de olumlu tarafta kalacak, faiz oranının 2021 yılının sonunda % 12’de olmasını bekliyoruz ama riskler de var. Merkez Bankası çok fazla indirim yaparsa toparlanmaya zarar verir, bu da ekonomideki şokları artırabilir.”
Fitch Ratings’in Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Ülke Notları Grubu Direktörü Ed Parker da, Türkiye’nin kredi notu açısından güçlü yönlerinin farkında olduklarını belirterek, “Eğer ekonomi uzun süre bu şekilde pozitif yönde ilerlemeye devam ederse, o zaman ilk yapılacak şey not görünümünün durağana döndürülmesi olacaktır.” açıklamasında bulunmuştu.
Türkiye’de geçen yazdan bu yana gelişmelerin “dikkat çekici” olduğunu belirten Parker, Türkiye’de enflasyondaki düşüşün hızlanmasını beklediklerinin de altını çizmişti.
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Temmuz ayında Türk bankalarıyla ilgili bir de değerlendirme raporu yayınlamıştı.
Türk bankacılık sisteminin, Türk Lirası’nda Ağustos 2018’de yaşanan sert düşüşün ardından Döviz likidite zorluğunu (yabancı para cinsinden mevduat girişinin yardımıyla) aştığını belirtmişti.
Kaynak: Bloomberg