Dünya

Çin’de genç işsiz oranında rekor artış

Çin genç işsiz oranında artışa çözüm bulacak mı? 

Dünyanın en büyük iki ekonomisinden biri olan Çin’de yeni mezun öğrencilerin işsizlik oranları artmaya başladı. 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 18,3 büyüyen Çin, buna rağmen yeni mezun öğrencilere istihdam sağlama sorunu ile uğraşabilir. Öğrencilerin mezun olması, virüsün etkilerinden sonra toparlanmanın yavaşlaması ve azalan küresel talep nedeniyle, Çin’de genç işsizlik oranı bu yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Çin Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre 16-24 yaş arası işsizlik oranı Haziran’da yüzde 15,4 iken Temmuz’da yüzde 16.2’ye yükseldi. Bu yıl 9,9 milyon öğrenci daha mezun olacak. Bu rekor rakam işgücü piyasası üzerinde baskı oluşturacak ve hükümetin yeteri kadar iş imkânı olduğunu garanti etmesi gerekecek.

 

Çin Ulusal İstatistik Bürosu sözcüsü Fu Linghui Pazartesi günü yaptığı açıklamada “Haziran ve Temmuz ayları mezun olan öğrencilerin işgücü piyasasına katılmaları nedeniyle, işsizlik oranı  genellikle bu aylarda artma eğilimi gösterir. Ama toplam istihdam stabil görünüyor” dedi. Bu yıl 5.1 olarak gerçekleşen toplam işsizlik oranı 2020’nin aynı ayında yüzde 5,7, 2019’da ise 5.3 idi.

 

Rakamlar istihdam piyasası üzerinde büyük bir baskıya işaret ediyor. “İlerleyen zamanlarda Politbüro toplantısında da belirtildiği üzere hükümetin harekete geçmesi, üniversite mezunları için istihdam hizmetleri kurması, göçmen çalışanların dışarıda çalışmasına izin vermesi ve esnek çalışanların haklarını koruyan önlemler alması gerekecek.

1992 yılından bu yana sürekli bir büyüme trendine giren Çin, Covid-19 salgını nedeniyle 2020 yılının ilk çeyreğinde %6,8 gerilemişti. Daha sonra toplarlanan ülkeden tekrar büyüme rakamları gelmişti. 2020 yılında büyüyen tek ekonomi olarak dikkat çekmişti.

ABD Başkanı Donald Trump, görev süresinde Çin ile ABD arasındaki ticaret dengesini kendi ülkesi lehine dönüştürmek için vergiler ve ticaret yasakları getirmiş ve kısmen başarılı olmuştu. Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki dış ticaret rakamı 2020 yılında 310.8 milyar dolar olmuştu. Bu rakam bir önceki yıla göre %9,9 oranında ABD lehine bir büyümeyi gösteriyor.

Çin 1971 yılında yaşanan ping-pong diplomasisi ile ABD ile ilişkilerin yumuşatma yoluna gitmiş ve başarılı olmuştu. Dönemin ABD Başkanı Richard Nixon Çin’e karşı uygulanan ticaret ambargolarını kaldırarak Çin’in bu adımına karşılık vermişti.   

Son Yazılar
Dünya

Doların küresel anlamda güçlenmesi ne anlama geliyor?

Dolar tüm para birimleri karşıısnda yükseliyor Dolar önemli tüm para birimleri karşısında yükselişini sürdürüyor. Fed'in agresif faiz artış döngüsüyle dolar bu sene birçok para…
Dünya

Foreign Policy: Putin'in enerji savaşı, Avrupa'yı parçalıyor

Foreign Policy enerji krizini manşetine taşıdı Avrupa'ya doğalgaz akışını süresiz olarak askıya alan Moskova yönetiminin hamlesi, ABD merkezli Foreign Policy dergisi tarafından…
Dünya

İflas dalgası Avrupa'da yayılıyor

Avrupa'da firmalar iflas bayrağı çekti Enerjiden perakendeye, gıdadan gayrimenkule kadar Avrupa'da birçok firma iflas bayrağını çekti. İngiltere'de iflas eden şirketlerin sayısı ağustosta…