Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, büyük kısmı 2012’den günümüze kadarki süreçte, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında kira yardımı, hibe, faiz desteği, proje yardımı ve kamulaştırma gibi faaliyetler için 60 milyar 500 milyon liralık kaynak kullandı.
Kentsel dönüşüm kapsamındaki alanlarda, “riskli alan”, “rezerv yapı alanı”, “kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı”, “yenileme alanı” ve “riskli yapılar” belirleniyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, bu alanlarda ikamet eden vatandaşların can ve mal güvenliğini teminat altına alacak dönüşüm faaliyetleri için kira yardımı, faiz desteği, proje ve kamulaştırma giderlerini de içeren kaynak ayrılıyor.
Bakanlık 2012’den bu yana 59 ilde 564 bin bağımsız bölümün bulunduğu 269 “riskli alan”da çalışma yürüttü, 81 ilde “riskli yapı” olarak değerlendirilen 690 bin konut ve iş yerinin yenileme çalışmaları sürüyor.
Dönüşüm çalışmaları kapsamında 67 ilde 48 bin hektar “rezerv yapı alanı”, 33 ilde 161 “kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı” ve 11 ilde 16 “yenileme alanı” belirlendi.
Riski alanlarda ve yapılarda yer alan 673 bin konut ve iş yerinin yıkım işlemleri tamamlandı.
Kentsel dönüşüm kapsamında Bakanlık tarafından TOKİ, İLBANK tarafından proje karşılığı 7 milyar 946 milyon lira aktarılan belediyelerden 663 milyon lira tutarında hizmet alındı.
Proje karşılığı aktarılan bedelle birlikte kira yardımı, hibe, faiz desteği, kamulaştırma ve uygulamalarla kentsel dönüşüm için yaklaşık 16 milyar lira bedel Bakanlık tarafından karşılandı.
Binasını dönüştüren vatandaşlara vergi ve harç muafiyeti sağlanarak yaklaşık 12 milyarlık ilave destek sağlandı. Ayrıca TOKİ eliyle, kentsel dönüşüm kapsamında 32 milyar 500 milyon lira bedelli yatırım yapıldı.
Kaynak: En Son Haber