Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, bugün kaleme aldığı yazısında kredi derecelendirme kuruluşlarının tarihlere riayet etmeden en ufak olayda Türkiye’nin notunu düşürdüğünü ancak düzeltmek için takvime ayak uydurduklarını yazdı.
Güngör, kuruluşların değerlendirme ölçütlerini siyasal bakış açılarıyla yazdıklarını belirtti.
“Eğer ülke notlarını verirken ekonomik risklere bakıyorsanız; hep söylediğiniz hatta ‘Aşil’in topuğu’ (Mitolojide ölümsüz kahraman Aşil’in zayıf noktası topuğuydu) dediğiniz cari açık azalıyor. Enflasyon ve faiz düşmeye devam ediyor. CDS’ler (ülke risk primi) 248’e kadar geriliyor. TL değerleniyor.Döviz rezervleri artıyor. Özel sektörün borçlarını yönetebilme kabiliyeti var. Kamu borç çevirmede sorun yaşamıyor.” diyerek yazısında ülke ekonomisindeki toparlanmaya dikkat çekti.
2019’da sert daralacağı öngörülen Türkiye ekonomisinin 0,5 ila 1 arasında büyümesi bekleniyorç Fitch Ratings, Moody’s, S&P gibi kredi kuruluşları ise yılsonuna doğru tahminleri teker teker revize etmek durumunda kaldı.
Eğer ülke notlarını verirken politik risklere bakılıyorsa; siyasal istikrarla ilgili bir sorun olacağı öngörülmüyor çünkü 2023 yılının ortasına kadar ülkede seçim olmayacak. Mevcut borçların siyasal nedenlerle geri ödenmeme riski de aynı oranda azalıyor.
S&P, Fitch, Moody’s, not indirim kararları aldığında cari açığı, makroekonomik dengesizlikleri ve Türk Lirası’ndaki değer kaybının finansal istikrarı olumsuz etkileyeceğini savunuyordu.
Ancak tüm bu riskler ekonomik tedbirlerle tek tek ortadan kaldırıldı.
Dilek Güngör yazısını bitirirken de bir soru soruyor. “AB tahvil alım programlarıyla piyasaya para sürerken ya da ABD ekonomiyi canlandırırken o ülkelerle ilgili adım attılar mı?”
Kaynak: Sabah