Sınırları dışında attığı her adımı “Ne işimiz var orada?” diye eleştiren kesimlere rağmen Türkiye; Suriye, Libya ve Akdeniz’de macera peşinde olmadığını her seferinde kanıtladı. Türkiye’nin ekonomik ve siyasi girişimleri sayesinde ülke güvenliği ve çıkarları korunuyor, oradaki dostların mağduriyeti engelleniyor.
Enerjide Türk İmzası
Dünya Bankası verilerine göre, 2002’de Libya halkının yüzde 97’sinin elektriğe erişimi bulunurken, bu oran sürekli bir şekilde azalarak 2018’de yüzde 67’ye kadar geriledi. Türk şirketler de inşa ettiği enerji santralleri ile bölgeye elektrik sağlamayı bekliyor. Türkiye geçen yıl Libya ile deniz yetki alanlarının sınırlandırılması ile güvenlik ve askeri işbirliği sağlanması için iki ayrı anlaşma imzaladı. Bu anlaşma sonrasında Türkiye ve Libya arasında petrol ve hidrokarbon aramalarında iş birliğine gidildi. Libya’nın en büyük tesisleri arasında yer alan santrallerden 550 megavatlık Al-Khums Basit Çevrim Elektrik Santrali Çalık Enerji tarafından inşa edilirken, 640 megavat kapasiteli Ubari Gaz Türbinli Elektrik Santrali’ni Enka kurdu.
Libya Her Türlü İhracata Açık
Türkiye’nin Libya’ya ihracatı 2012’de 2 milyar doları aşarak zirveyi gördü ancak daha sonra bu ülkede yaşanan sıkıntılar nedeniyle rakam geriledi. İhracat 2017 yılıyla birlikte tekrar artışa geçerek 2019’da bir önceki seneye göre yüzde 29’luk artışla 1,9 milyar seviyesine ulaştı.
Libyalı iş adamları, ülkelerinin yatırım cazibesinin göstermek ve iş hacmini üst seviyelere taşımak için Türk yatırımcıları Libya’ya davet etmişti. İki ülke arasında imzalanan anlaşmalar ve dostane ilişkiler sayesinde 2020’ye çok daha umutla bakılıyor. Libya’ya mücevherci eşyası, mobilya, tavuk eti, halı, demir çelikten yarı mamul, hijyenik havlu, bebek bezi, bitkisel sabit yağ, plastik profil, plastik ambalaj malzemeleri, ilaç, hazır giyim, ayçiçek yağı, bisküvi ve gofret gibi çok çeşitli ürün grupları satılıyor. Yeniden yapılanma sürecinde konutlar, kamu binaları, yollar da tekrardan yapılacak. Bu sene Libya’ya ihracatın yüzde 50’lik artışla 3 milyar dolara yaklaşması bekleniyor.
“Libya’nın Yeniden İnşası İçin Hazırız”
Son olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Başkanı Hakan Fidan Libya’ya ziyaret gerçekleştirdi. Bakan Albayrak seyahat dönüşü yaptığı açıklamada Libya Başbakanı, Meclis Başkanı ve Maliye Bakanı ile hem siyasi hem de ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konularının konuşulduğunu açıkladı. İki ülke arasında yeni enerjiden altyapı çalışmalarına kadar çok sayıda yeni projenin hayata geçirilmesi bekleniyor. 9 yıldır iç savaşa maruz kalan Libya’nın yeniden inşası için Türk şirketleri ülkeye davet edilirken, Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün “Libya bizim ilk göz ağrımız. Türk müteahhitler Libya’ya gitmek için hazır” açıklamasında bulundu.