Yatırımcılar için Türkiye merkez üssü oldu
Covid-19 salgını ile birlikte yatırımcılar yönlerini Türkiye’ye çevirdi. Muhalefet partileri ekonomiye zarar vermek adına Türkiye’yi güvensiz bir ülke olarak göstermeye çalışsa da uğraşlar boşa çıktı. Gıda, mobilya, ilaç, elektronik gibi sektörlerde faaliyet gösteren birçok uluslararası firma, lojistikte güçlü altyapı ve sanayi kapasitesine sahip olan Türkiye'de yatırım yapacaklarını açıkladı. Küresel tedarik zincirinin, Asya ve özelikle Çin'e bağımlı bir ağdan üretim kalitesi ve lojistik imkanları nedeniyle Türkiye'ye yönelmesi bu alanda Türkiye'ye yönelik yatırımların artacağı beklentisini de beraberinde getirdi.
İtalyan ilaç firması plazmalarını Türkiye’de üretecek
Dünyanın önde gelen 5 Plazma ürünleri üreticisinden biri olan İtalyan yatırımcı Kedrion Biopharma, Türkiye'de yatırım ve aktivitesini artırarak, vatandaşlara kolay tedavi imkanı sağlamanın yanı sıra burada ürettiği ürünleri çevre ülkelere de ihraç etmeyi hedefliyor. Türkiye'nin Kedrion için 3'üncü büyük pazar olduğuna işaret eden Kedrion Betaphar Genel Müdürü Rıza Ommaty, "Türkiye genel olarak pazar büyüklüğü bakımından yalnızca İtalyanlar için değil, herkese cazip bir pazar. Herkes bir miktar pay almak istiyor. Biz de mümkünse pazar payımızı yükseltmek istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu. Şirket geniş tedavi olanakları sunmayı ve çeşitli branşlarda yerli eleman istihdam etmeyi planlıyor.
Türk firmaların Almanya'da yatırım yapması teşvik edilecek
Türkiye üzerinden yakın coğrafyalara, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya gibi gelişen ekonomilerin olduğu pazarlara erişim oldukça kolay. Bu üçüncü ülkelerde, Alman-Türk ortaklıkları da yapılabilir. Alman muhataplar ile bir araya gelerek Afrika ve Orta Doğu pazarında ortaklıklar için büyük fırsatlar olduğu belirtildi. Bu kapsamda, Alman firmalarının teknoloji altyapısı ve finansman desteği sunacağı, Türk firmalarının ise inşaat işleri ve operasyon yönetimini üstleneceği bir iş birliği modelinin üçüncü ülkelerdeki ortak projelerde başarılı olacağı açıklandı.
Avusturyalı firma Türkiye’ye tuz yatırımı yapıyor
Merkezi Avusturya'da bulunan Salinen Group, Türkiye'nin önde gelen tuz üreticilerinden Safir'in yüzde 50'lik hissesini satın alarak Türkiye pazarına giriyor. Türkiye'ye yatırım yapan şirket Türkiye'de iki bölgede "en modern buharlaştırılmış tuz tesisinin" inşası için ciddi bir yatırım planlıyor. 550 çalışan ve 146 milyon avro ciroya sahip Salinen'in söz konusu yatırımı ile Türkiye'deki toplam buharlaştırılmış ve kaya tuzu üretiminin gelecek yıllarda yaklaşık 1 milyon tona çıkması öngörülüyor.
Yatırımcılar “Türkiye” dedi
Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in son analizine göre, Türkiye, Avrupa'da tedarik zincirlerindeki değişimden en fazla kazanç elde edecek ülke konumunda. Türkiye'yi, Çekya, Polonya ve Romanya izliyor. Yatırımcılar "Türkiye" diyor.
İsveçli mobilya şirketi IKEA, Polonya hazır giyim firması LPP, Alman ilaç firması Boehringer Ingelheim ve Belçika paketleme şirketi DW Reusables Türkiye'ye yatırım kararı aldı. Tedarik zinciri riskine karşı önde gelen üreticiler de daha fazla tedarikçi oluşturmak istiyor. İtalya merkezli Benetton Group, Asya'da düşük maliyetli üretim merkezlerinden kademeli olarak ayrılarak Sırbistan, Hırvatistan, Türkiye, Tunus ve Mısır'daki üretimini artıracağını açıkladı.
Alman moda şirketi Hugo Boss'un üst yöneticisi (CEO) Daniel Grieder de Manager Magazin'e yaptığı açıklamada, ürünlerini sattıkları yere daha yakın merkezlerde daha fazla mal üretmeyi planladıklarını bildirdi. Grieder, "Yakın yerlerde üretimi önemli ölçüde genişleteceğiz. O zaman trendlere daha hızlı ve dar boğazlara daha esnek tepki verebiliriz. Bu gerçek bir rekabet avantajıdır." değerlendirmesinde bulundu.