Orman köylüleriyle ilk olarak 1974’te Orman ve Köy İlişkileri (ORKÖY) Genel Müdürlüğü adında faaliyetlerine başlayan kurum ilgileniyordu. Kurum orman köylülerinin ekonomik ve sosyal yönden iyileştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla kuruldu.
- Kurum, faaliyetlerini 2002’ye dek sürdürdü. Bakanlıkların yeniden yapılandırılmasıyla ORKÖY Genel Müdürlüğü’nün Orman Genel Müdürlüğü bünyesine girerek ORKÖY Daire Başkanlığı oldu.
- 2002’de sağlanan 15 milyon liralık kredi ve hibe miktarı 2018’de toplam 184 milyon liraya ulaştı.
- 2018’de 8 bin 519 aileye 146,4 milyon lira kredi, 36,5 milyon lira da hibe desteğinde bulunuldu.
- Bu desteklemeler ekonomik ve sosyal destekli krediler olmak üzere iki ana başlık altında toplanıyor. Ekonomik amaçlı olarak süt koyunculuğu, süt sığırcılığı ve seracılık gibi alanlarda köylünün gelirlerini arttırıcı kredi veriliyor. 2017’den bu yana tamamen faizsiz hale getirilen desteklerin yüzde 20’si hibe ediliyor. Geri kalanı ise kredinin çeşidine göre bir yılı ödemesiz farklı taksitlerle geri ödeniyor.
- Anılan desteklemelerle köylüler 30 kovan arı, kilosuna göre 5 büyükbaş veya 30 küçükbaş hayvan alabiliyor. Kullandırılan kredilerle orman köylülerinin ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlanıyor.
- Sosyal amaçlı krediler ise çatı malzemeleri, dış cephe mantolama, güneş enerjisi ile su ısıtma sistemi ve kat kaloriferi sistemi gibi projelere yönelik veriliyor.
- Ayrıca ev hanımlarına da hibe mikro kredi veriliyor. Böylece kadınların el sanatları becerilerinin gelişimine ve maddi kazanç sağlamalarına imkan tanınıyor.