Oxfam, 2022’de çeyrek milyardan fazla insanın salgın, artan küresel eşitsizlik ve savaşla yükselen gıda fiyatları sebebiyle ‘aşırı yoksulluk’ seviyesine düşebileceği konusunda uyardı. Afrika’da faaliyetlerini yürüten İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, “Önce Kriz, Sonra Felaket” adlı raporunu yayınladı. Raporda, 2022’nin sonuna kadar yalnızca artan küresel gıda fiyatlarının 65 milyon insanı daha aşırı yoksulluğa iteceği ve bu yıl sonunda toplam 263 milyon kişinin ‘aşırı yoksul’ duruma düşeceği öngörüsü yer aldı. Dünya Bankası, aşırı yoksulluğu günde 1,90 doların altında bir gelirle yaşamak olarak tanımlıyor. Oxfam raporunda keskin bir şekilde gözlemlenen yaşam, maliyetlerinin artması sebebiyle birçok insanın yemek yeme, ısınma veya sağlık gideri arasında kalarak bunlardan sadece birisini seçmeye zorlanacağı vurgulandı. Özellikle Doğu Afrika, Sahel, Yemen ve Suriye'de milyonlarca insan kitlesel açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği ifade edildi. Küresel gıda fiyatları tüm zamanların üzerine çıktı. Dünyanın en fakir ülkelerinin 2022'de 43 milyar dolarlık borç geri ödemesi yapacağı, bu parayla da gıda ithalatı maliyetlerinin karşılanabileceği belirtildi. Raporda küresel gıda fiyatlarının şubat ayında tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarak 2011'deki en yüksek krizi geride bıraktığı açıklandı.
“Petrol ve gaz devleri rekor düzeyde kârlar bildiriyor ve benzer eğilimlerin yiyecek ile içecek sektöründe de yaşanması bekleniyor.”
Raporda, 3,3 milyar kişinin bu yıl günlük 5,50 dolar olan yoksulluk sınırının altında yaşayacağı tahminine yer verildi. Bu sayı ise dünya nüfusunun yarısına denk geliyor. Raporda, krizlerden en çok etkilenenlerin "en yoksullar" olduğu vurgulandı.
Milyarderlerin serveti "şimdiye kadarki en büyük artışı" gördü
Oxfam'ın yayımladığı raporda, borçlu hükümetlerin artan yakıt ve gıda ithalatı maliyetlerini karşılamak için kamu harcamalarını kısmak zorunda kalabileceğine işaret edildi. Bu sebeple Oxfam, daha fakir ülkelerin borçlarını geri ödemesinin iptali dahil "acil uluslararası eylem" çağrısında bulundu. Gıda fiyatlarındaki ani artış, iklim kaynaklı felaketler ve çatışmaların, Doğu Afrika, Orta Doğu ve Batı Afrika'nın bazı bölgelerinde halihazırda var olan yıkıcı açlık krizlerini ciddi şekilde şiddetlendirdiği bildirildi. Ayrıca gıda fiyatlarının "tüm zamanların en yüksek seviyesine" ulaştığının altı çizildi. Öte yandan, milyarderlerin servetinde ise "şimdiye kadarki en büyük artışın" görüldüğü vurgulandı.
"Acil radikal adımlar atılmazsa, insanlığın en derin çöküşüne tanık olabiliriz"
Oxfam Uluslararası İcra Direktörü Gabriela Bucher, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Acil radikal adımlar atılmazsa, insanlığın en derin çöküşüne, hafızalarda aşırı yoksulluk ve acıya tanık olabiliriz." ifadesini kullandı.