Yaklaşan petrol krizi için önlem alınmalı
Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş petrol krizini daha da tetikledi. Avrupa Birliği ve ABD'nin, dünyanın en büyük petrol ve gaz üreticilerinden Rusya'ya uyguladığı ambargolar sonrası, brent petrolün varil fiyatının daha da yükselmesi bekleniyor. Finans devleri açıklamalar yaparak yaklaşan kriz için önlem alınmasına dair uyarılarda bulunuyor.
Finans devleri uyarıyor
ABD merkezli yatırım bankası JPMorgan'ın CEO'su Jamie Dimon, petrol fiyatlarının bu yıl içinde varil başına 175 dolara yükselebileceğini öne sürdü. İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times'a konuşan Dimon, "Dünyanın, petrol fiyatlarında tarihteki en büyük artışa hazırlıklı olması gerekiyor." açıklamasında bulundu.
ABD'li banka Goldman Sachs da petrol piyasasının dengeye gelmesi için Brent ham petrolünün 12 ay içinde varil başına ortalama 140 dolar olacağını düşünüyor.
Emtia ticaret şirketi Trafigura'nın başkanı Jeremy Weir, petrolün "parabolik" gidebileceğini söylüyor.
Hedge fonlarından devlete ait enerji şirketlerine uzanan bir müşteri danışmanlığı şirketi olan Energy Aspects, “belki de şimdiye kadarki en çok yükselen petrol piyasasıyla” karşı karşıya olunduğunu söylüyor.
Petrol krizini zorlayan nedenler ne?
Rusya'nın yaptırımlardan etkilenen petrol üretimi giderek daha zor bir pazar rotasıyla karşı karşıya kalırken, arzın çok daha fazla düşebileceğine dair meşru korkular var. AB, Rus petrolünün deniz yoluyla taşınmasını yasakladı ve Rusya'yı ham petrolünü Ukrayna'daki hareketlerine göz yummak isteyen alıcılara her zamankinden daha uzak mesafelere göndermeye zorladı. Hindistan ve Çin, Avrupa'daki birçok alıcının kendi kendine onay vermesinin ardından ağır indirimli kargoları yakaladı.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra emtia kompleksine yayılmadan önce Avrupa'ya doğal gaz arzını sıkmasıyla başlayan enerji krizi henüz bitmiş değil. Halihazırda enflasyonla delik deşik olmuş bir dünya ekonomisi için ciddi sonuçlarla birlikte iyileşmeden önce daha da kötüleşmesi muhtemel görünüyor.