Standard and Poor's Türkiye büyüme beklentisini yükseltti
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s “Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Bölgesi 2021 yılı 4'üncü çeyrek raporu"nu yayınladı. Bölgedeki gelişen ekonomilerin tahmin edilenden daha güçlü bir ekonomik büyüme performansı gösterdiği belirtildi. Türkiye’de ekonomik aktivite verilerinin daha önce tahmin edilenden güçlü olduğu raporda vurgulandı. 2021 yılı için ekonomik büyüme tahmininin yüzde 6,1’den yüzde 8,6’ya yükseltildiği belirtildi.
Standard & Poor's 2022 büyüme beklentisini de açıkladı
Standard & Poor's raporunda yaz aylarında uluslararası turizm sektörünün görece hızlı bir şekilde toparlandığının altı çizildi. Türkiye’nin 2022 yılı için ekonomik büyüme beklentisinin ise yüzde 3,3 olduğu kaydedildi. Türkiye’de enflasyonun 2021 yılında yüzde 17,3, 2022 yılında ise yüzde 12 seviyesinde gerçekleşeceği tahmin edildi. Raporda ayrıca 2021 yılı için Polonya’nın büyüme tahmininin yüzde 4,5’ten 5,1’e, Rusya’nın yüzde 3,7’den 4’e, Güney Afrika’nın yüzde 4,2’den 4,6’ya yükseltildiği kaydedildi. Avrupa’nın gelişmekte olan ekonomilerinde enflasyonun artmaya devam ettiği ve enflasyon ile merkez bankalarının hedef seviyeleri arasında mesafenin açılmaya başladığı vurgulandı.
S&P'nin açıklamasında, EMEA bölgesindeki merkez bankalarının gelecek dönemde ekonomik toparlanmayı desteklemekle, arz baskısının tahmin edilenden daha uzun sürmeyebileceği bir ortamda enflasyon beklentilerini sabitlemek arasında kalabileceği kaydedildi.
Diğer kuruluşlar da büyüme tahminlerini yükseltmişti
Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD), Türkiye'nin büyüme tahminini yüzde 5,7'den yüzde 8,4'e çıkarmıştı.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye için bu yılki büyüme beklentisini eylül ayında yayınladığı raporla yüzde 7,9'dan yüzde 9,2'ye yükseltmişti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye ekonomisi için 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 5'ten yüzde 6'ya çıkartmıştı.
JPMorgan, Türkiye için 2021 büyüme tahminini yüzde 6,8'den yüzde 8,4'e revize etmişti.
Goldman Sachs Türkiye için 2021 gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyüme beklentisini yüzde 7,5'ten yüzde 9,5'e yükselmişti.
IMF, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerini daha önce bu yıl için yüzde 6 ve 2022 için yüzde 3,5 olarak açıklamıştı.
Uluslararası Para Fonu ise (IMF) Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nun temmuz ayı güncellemesinde, Türkiye ekonomisinin 2021'de yüzde 5,8 büyüyeceğini öngörmüştü.