Türkiye

Süveyş Kanalı krizinde Türkiye’nin önemi bir kez daha ortaya çıktı

Süveyş kanalı krizi tarihi ipek yolu

Süveyş Kanalı krizi gözleri Türkiye'ye çevirdi

Panama bandıralı konteyner gemisi The Ever Green Süveyş Kanalı'nda kontrolden çıkarak karaya oturdu. Kanalı her iki yönde tıkayan 400 metre uzunluğundaki dev gemi, günlük tahmini 9,6 milyar dolar zarara yol açıyor. Bu süreçte başlayan kriz giderek derinleşiyor. Sabah gazetesinin haberine göre; küresel ticareti adeta felç eden kriz, Türkiye'nin de merkezinde bulunduğu Tarihi İpek Yolu'nun en güvenli rota olduğunu bir defa daha ortaya koydu. Çin'den Londra'ya uzanan üç büyük ticaret yolu bulunuyor. Bunlardan biri Süveyş Kanalı'nın da içinde bulunduğu Okyanus Yolu, diğeri Rusya üzerinden geçen Kuzey Koridoru, üçüncüsü de Çin'i, Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayan Tarihi İpek Yolu. Süveyş Krizi ile birlikte birçok analist Tarihi İpek Yolu'nun en güvenli rota olduğunu belirtiyor.

]Süveyş krizi ile küresel ticaret durma noktasına geldi

Küresel ticaret süveyş kriziyle büyük zarar gördü

En kârlı güzergah Tarihi İpek Yolu

Çin'den çıkan bir konteyner, Kuzey Koridoru'nu kullanırsa Avrupa'ya 15-20 günde ulaşabiliyor, üstelik 10 bin kilometre yol katediyor. Eğer Süveyş Kanalı'nın içinde bulunduğu ve son kaza ile gündeme gelen Okyanus Koridoru kullanılırsa bir konteyner, 20 bin kilometre yol geçerek 45-60 gün içinde Avrupa'ya gidiyor. Ancak Tarihi İpek Yolu, 7 bin kilometre ve 10-15 gün aralığı ile hem maliyet hem zaman açısından en mantıklı, kazançlı ve güvenli rota olarak ön plana çıkıyor.

Türkiye-Çin ilişkileri açısından önemli bir yıl

Türkiye'ye gelen Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Vang Yi; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu ile görüşmeler yaptı. Görüşmede Süveyş Kanalı'nda yaşanan lojistik krizinin de ele alındığı belirtildi. "Süveyş'e en güvenli alternatif rotanın Tarihî İpek Yolu olduğu" konusunun gündeme geldiği toplantıda, Çin'in bu güzergâhı kullanmak istediği ve Türkiye ticaretini artırmak niyetinde olduğu öğrenildi. Ayrıca Türkiye ile Çin arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasının 50. yılı olması sebebiyle de ekonomik anlamda yeni projelerin hayata geçeceği ve 2021'in Türkiye-Çin ilişkileri açısından önemli bir yıl olduğu ifade edildi.

Son Yazılar
Türkiye

Küresel krizler ortamında Türkiye iş fırsatlarının merkezi haline geldi

Türkiye batılı şirketlerin cazibe merkezi Türkiye küresel kriz ortamında iş fırsatları için cazip bir ülke haline geldi. Yurtdışı Türk Ticaret Odası genel müdürü…
Türkiye

Avrupalı alüminyum üreticileri Türkiye’ye yöneldi

Enerji krizi alüminyum krizini tetikledi Enerji krizinin alüminyum üzerindeki baskısı artıyor. Üretim maliyetinin ürünün fiyatının çok üzerine çıkması Avrupa’daki üreticiyi vurdu. Avrupa’yı esir…
EnerjiTürkiye

Yüzyılın madeni Leonardit

Leonardit nedir? Leonardit, hem tarımda hem hayvancılıkta hem de endüstriyel sanayi de kullanılabilen bir maden. Ayrıca oluşumunu milyonlarca senede tamamlıyor. Bitki ve hayvan…