DünyaGenelTürkiye

Türk savunma sanayisinin gücü İngiliz basınında

Türk savunma sanayisi dünya basınında

Türk savunma sanayisinin başarıları dünyada konuşulmaya devam ediyor. İngiltere merkezli "The Economist" dergisi, Türkiye'nin SİHA programını değerlendirdi. Türkiye'nin silah ve havacılık ihracatının rekor kırarak 3,2 milyar dolara ulaştığını vurguladı. The Economist dergisi, Türk savunma sanayisinin her zamankinden daha büyük ve daha fazla kendi kendine yeterli hale geldiğinin altını çizdi. Dergi, Türk SİHA programının dışında ilk yerli muharebe tankını, kendi denizaltılarını, insansız saldırı helikopterlerini ve savaş uçaklarını üretmeyi planladığını belirtti. Dergideki "Türkiye silah sektörünün yeni aniden yükseleni" başlıklı yazıda, Türk yapımı SİHA'ların Dağlık Karabağ, Suriye ve Libya'daki savaşlarda yanan Rus yapımı tanklar, kamyonlar ve ağır silahlara izini bıraktığı, Bayraktar TB2'lerin Ukrayna'da da bunu tekrar yapma şansına sahip olabileceği belirtildi. Yazıda, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın birlikte daha fazla SİHA üretmek için bir anlaşma imzaladığı ifade edildi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hedefi büyük

The Economist, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'nin insansız hava araçlarını askeri bir devrimin habercisi olarak gördüğü, Türkiye'nin yabancı tedarikçilere olan bağımlılığını ortadan kaldırmak ve ülkeyi büyük bir silah ihracatçısı haline getirmek istediğini vurguladı. Gelecek yıl Türkiye'nin kendi donanmasının kullandığı bir modelden Ukrayna'ya iki korvet teslim etmeyi planladığı vurgulanan yazıda şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye'nin silah sanayisi, her zamankinden daha büyük ve daha fazla kendi kendine yeterli. Ciro, 2002'de 1 milyar dolarken 2020'de 11 milyar dolara yükseldi. NATO'nun en büyük ikinci ordusu olan ordu, bir zamanlar ihtiyaçlarının yüzde 70'i için yabancı tedarikçilere bel bağlıyordu. Bu şimdi yüzde 30'a düşmüş durumda. Geçen yıl Türk silah ve havacılık ihracatı yeni bir rekor kırarak 3,2 milyar dolara ulaştı."

Türk savunma sanayisi her zamankinden daha büyük hale geldi

Yerli bir savunma sanayisi geliştirme planlarının ilk olarak 1974'ten sonra ABD'nin Türkiye'nin Kıbrıs harekatına silah ambargosuyla yanıt vermesiyle hızlandığı ifade edilen metinde, "Ancak (planlar) Erdoğan'ın yönetimi altında aşırı hızlanmaya başladı. Dış baskı yine büyük bir motivasyon kaynağı." değerlendirmesi yapılarak ABD'nin Türkiye'yi F-35 programından çıkardığı, diğer bazı NATO müttefiklerinin de PKK/YPG ile mücadele ve Azerbaycan'a destek nedeniyle bazı silahların satışını yasakladığı vurgulandı.Erdoğan'ın geçen yıl, "Ülkemizi dışa bağımlılıktan tamamen kurtarana kadar devam edeceğiz." dediği hatırlatılan yazıda, Türkiye'nin SİHA programının savunma sektörünün ayırt edici özelliği olduğu vurgulandı. Türkiye'nin SİHA'ları Polonya'ya vererek ilk kez bir NATO üyesine satış yaptığı ve SİHA satılan toplam ülke sayısının 12'ye çıktığı ifade edildi.

Son Yazılar
Dünya

Doların küresel anlamda güçlenmesi ne anlama geliyor?

Dolar tüm para birimleri karşıısnda yükseliyor Dolar önemli tüm para birimleri karşısında yükselişini sürdürüyor. Fed'in agresif faiz artış döngüsüyle dolar bu sene birçok para…
Dünya

Foreign Policy: Putin'in enerji savaşı, Avrupa'yı parçalıyor

Foreign Policy enerji krizini manşetine taşıdı Avrupa'ya doğalgaz akışını süresiz olarak askıya alan Moskova yönetiminin hamlesi, ABD merkezli Foreign Policy dergisi tarafından…
Dünya

İflas dalgası Avrupa'da yayılıyor

Avrupa'da firmalar iflas bayrağı çekti Enerjiden perakendeye, gıdadan gayrimenkule kadar Avrupa'da birçok firma iflas bayrağını çekti. İngiltere'de iflas eden şirketlerin sayısı ağustosta…