eSIM nedir?
Telefona takılan küçük beyaz plastik kartlar olan SIM kartların aksine, eSIM elimizle dokunabileceğimiz fiziki bir kart değil. Akıllı telefona iliştirilecek küçük bir çipten ibaret. eSIM’lerle artık yeni bir telefon numarası kullanmak için plastik SIM kartı değiştirmeye de gerek olmayacak. eSIM tek bir telefonda iki hat kullanmaya olanak sağlıyor.
eSIM’in avantajları
eSIM’ler, telefonun içine gömülü olduğu için kaybolma ve hasara uğrama ihtimali de yok. Bu yüzden SIM kart değiştirmek için operatörlere de ücret ödenmeyecek. eSIM’leri destekleyen ağlar arasında kolayca geçiş yapılabilir. Yani operatör değiştirildiğinde SIM kartın değiştirilmesi gerekmiyor. Akıllı telefon üreticileri SIM kart yuvalarını yıllar boyunca küçültse de, eSIM sayesinde artık SIM kart yuvası tarihe karışacak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türk mühendisler tarafından geliştirilen yüzde 100 yerli ve milli eSIM’in akıllı telefonlardan, giyilebilir teknolojilere, makinalar arası iletişimden birçok endüstriyel ürüne kadar geniş bir kullanım yelpazesine sahip olacağını ve 2021’den itibaren yaygın şekilde kullanılmaya başlanacağını bildirdi.
Güvenli çip
Karaismailoğlu, güncel teknoloji kullanılarak geliştirilen eSIM için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda düzenlenen tanıtım toplantısının açılışında konuştu. Karaismailoğlu, “eSIM uygulamasıyla SIM özelliği olan cihazlarda yer alacak güvenli çip marifetiyle, uzaktan yüklenebilecek ve yönetilebilecek. Bu teknolojiyle SIM kartlarının sağladığının üzerinde güvenlik ve koruma seviyesi sağlanabilecek” dedi.
Kaza önleme sistemi
Araçlarda yaygınlaşacak kaza önleme ve acil uyarı sistemleri gibi akıllı sistemlerin gelişiminin de önünün açılacağına dikkati çeken Karaismailoğlu, “Araçlarda ‘acil durum’ araması için kullanılan eCall sisteminin, eSIM ile yaygınlaşacak. Aboneler operatör değişikliklerini bayilere gitmeden yapabilecek. Cihaz tedarikinden kaynaklı maliyetler ortadan kalkacak. 6 milyardan fazla üretimi yapılan SIM kartlarını çevreye olan olumsuz etkileri de ortadan kaldırılacak. Hassas SIM kartı bilgileri yurt dışına çıkmadan yerel olarak kullanılacak ve bilgi güvenliği sağlanmış olacak. Türkiye’nin verisi, Türkiye’de kalacak.” açıklamasında bulundu.
Dünyada üreten dört ülkeden biri
eSIM üzerine açıklamalar yapan Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Yüzde yüz yerli teknoloji ile eSIM üreten dört ülkeden biri olduk. Biz de Türk Telekom olarak kendi altyapımızı bu yeni teknolojiye hazır hâle getirdik ve ülkemizde kurulan sunucular ile entegrasyon süreçlerimizi tamamladık. Çevre dostu ve güvenli teknoloji eSIM ile bireysel ve kurumsal müşteri deneyimini zenginleştirmeye devam edeceğiz” dedi.