DünyaTürkiye

Dünya ekonomisi küçülürken Türkiye büyüyor

Dünya ekonomisi Fitch Ratings tarafından küçüleceği öngörüldü Türkiye büyüme tahminleri arttı

Sıkı para politikasının dönüşü

Dünya ekonomisi zor zamanlardan geçiyor. Küresel Ekonomik Görünüm Raporu, Fitch Ratings uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu tarafından yayınlandı. Bu ayki sayısının başlığı ise "Sıkı Para Politikasının Dönüşü" oldu. Enflasyon ve kısıtlayıcı para politikasının dünya ekonomisinin büyüme hızını azaltacağı raporda belirtildi. ABD ve Euro bölgesi büyüme tahminleri aşağı yönlü revize edilirken, Türkiye'nin büyüme tahmini artırıldı.

Türkiye ekonomisi daha da büyüyecek

Raporda, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelere de yer verildi. Fitch Ratings, ülke ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde beklenenden çok daha iyi performans gösterdiğini belirtti. İthalatın ihracata kıyasla hızlı düşüş gösterirken, yatırımların ek destek sağladığı, net ticaretten gelen artışın büyümeye yardımcı olduğu da ifade edildi. Fitch Ratings, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4,5, 2023'te yüzde 3 ve 2024'te yüzde 2,9 büyümesini öngördü. Daha önce Türkiye'nin bu yıl yüzde 2,4 ve 2023'te yüzde 3,2 büyüyeceğini belirtmişti.

Dünya ekonomisi küçülecek

Raporda küresel ekonomiye ilişkin büyüme tahminleri düşürüldü. Dünya ekonomisi için bu yıl yüzde 2,9, 2023 ve 2024'te yüzde 2,7'şer büyümesinin beklendiği kaydedildi. Fitch, mart ayında açıkladığı tahminlerinde küresel ekonominin 2022'de yüzde 3,5 ve 2023'te yüzde 2,8 büyüyeceğini belirtmişti.

ABD ekonomisinin 2022 yılı büyüme tahmini yüzde 3,5'ten yüzde 2,9'a çekildi. Ülkenin 2023 yılı büyüme beklentisi ise yüzde 1,6'dan yüzde 1,5'e indirildi. ABD'nin 2024 yılı büyüme beklentisi ise yüzde 1,3 oldu. Raporda, Euro Bölgesi ekonomisinin 2022 yılı büyüme tahminin de yüzde 3'ten yüzde 2,6'ya indirildiği, 2023 yılı büyüme tahminin ise 2,3'ten yüzde 2,1'e düşürüldüğü kaydedildi. Avro Bölgesi ekonomisinin 2024 yılı büyüme beklentisinin ise yüzde 2,1 olarak belirlendi.

"Sıfır Covid-19" politikası kapsamında Şanghay'da alınan karantina önlemlerinin Çin ekonomisinin büyüme hızının düşmesine neden olacağına işaret edilen raporda, en büyük revizyonun Çin ekonomisine ilişkin tahminlerde yapıldı. Çin ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmini yüzde 4,8'den yüzde 3,7'ye düşürüldü, 2023 yılı beklentisi ise yüzde 5,1'den yüzde 5,3'e çıkarıldı.

Raporda, Çin'deki son karantina önlemlerinin küresel imalat tedarik zinciri baskılarına katkıda bulunduğu kaydedildi. Aynı zamanda, Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklanan enerji ve gıda arzında yaşanan kesintilerin de Avrupa enflasyonunu beklenenden daha hızlı etkilediği aktarıldı.

Son Yazılar
Dünya

Doların küresel anlamda güçlenmesi ne anlama geliyor?

Dolar tüm para birimleri karşıısnda yükseliyor Dolar önemli tüm para birimleri karşısında yükselişini sürdürüyor. Fed'in agresif faiz artış döngüsüyle dolar bu sene birçok para…
Dünya

Foreign Policy: Putin'in enerji savaşı, Avrupa'yı parçalıyor

Foreign Policy enerji krizini manşetine taşıdı Avrupa'ya doğalgaz akışını süresiz olarak askıya alan Moskova yönetiminin hamlesi, ABD merkezli Foreign Policy dergisi tarafından…
Dünya

İflas dalgası Avrupa'da yayılıyor

Avrupa'da firmalar iflas bayrağı çekti Enerjiden perakendeye, gıdadan gayrimenkule kadar Avrupa'da birçok firma iflas bayrağını çekti. İngiltere'de iflas eden şirketlerin sayısı ağustosta…