Türkiye TL’nin değer kaybetmemesi için salgına direndi
Goldman Sachs, S&P, Moody’s, Fitch… Tüm olumsuz yorumlara rağmen, Türkiye TL’nin güç kaybetmemesi için salgın döneminde de var gücüyle çalıştı. Koronavirüs salgını sonrası vatandaşlarını ve iş dünyasını yalnız bırakmayarak çeşitli destek ve tedbir paketleri açıkladı. Ekonomi yönetiminin hamleleri ile salgının Türkiye ekonomisine yönelik etkisi sınırlı kaldı. Kısa sürede normalleşme sürecine giren Türkiye birçok sektörde yukarı yönlü ivme kaydetti. Ancak tüm bu olumlu gelişmelerin aksine uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu “B1″den “B2″ye düşürdü. Neyse ki Türkiye’nin salgına direnişi tüm bu algı çalışmalarına rağmen olumlu sinyaller veriyor.
Goldman Sachs tahminlerini yukarı yönlü revize etti
ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, Türk Lirası için tahminlerini yukarı yönlü revize etti. TCMB’nin rezervleri yeniden inşa etme planlarının kurdaki kazanımların zamana yayılmasına yol açabileceğine de işaret etti.
Dolar için 3, 6 ve 12 aylık tahminlerini daha önce 7,75, 8,00 ve 9,00 olarak açıklayan Goldman Sachs bu tahminlerini 7,50, 7,75 ve 8,00 olarak güncellendi.
Goldman Sachs analistleri yaptıkları değerlendirmede, “TCMB Başkanı Ağbal’ın ortaya koyduğu TL’yi istikrarsızlaştırmadan yeniden döviz rezervi biriktirme çabasının, yüksek enflasyon ve siyasi riskler dikkate alındığında, liranın dolar karşısında ani şekilde güçlenmesi yerine daha istikrarlı bir yol izlemesi ile sonuçlanması büyük olasılık” ifadelerini kullandı.
Daralma tahminlerini de düşürdü
İlk tahmini Türkiye’nin yüzde 5 daralma kaydedeceği yönünde olan Goldman, daha sonra daralma tahminini aşağı çekerek bu oranı yüzde 3,5’e düşürdü.