Dünya

Salgın ile dünya çapındaki ekonomik eşitsizlik büyüdü[:en]OXFAM: The total wealth of billionaires increased to $ 11 trillion 950 billion.

Oxfam gelir eşitsiziği raporu

Eşitsizlik Virüsü raporu

Londra merkezli uluslararası insani yardım örgütü Oxfam‘ın yayınladığı eşitsizlik raporuna göre Covid-19 salgını dünya çapındaki ekonomik eşitsizliği büyüttü. Raporda, “Gezegen üzerindeki en zengin 1000 kişi Covid-19 nedeniyle yaşadıkları kayıpları sadece 9 ay içerisinde telafi edebilirken, dünyanın en yoksullarının ekonomik olarak toparlanması on yıldan fazla sürebilir” denildi. Ekonomik eşitsizliğin tüm ülkelerde eş zamanlı olarak şiddetlendiği belirtilirken bunun yüz yıl sonra ilk kez gerçekleştiğine dikkat çekildi. Oxfam’ın 79 ülkeden yaklaşık 300 iktisatçının görüşüne başvurarak hazırladığı rapor “Eşitsizlik Virüsü” başlığını taşıyor. Rapor bu yıl ilk kez tamamen dijital olarak düzenlenen Davos Dünya Ekonomik Forumu’nun açılışında kamuoyuyla paylaşıldı.

Oxfam raporuna göre dünyadaki milyarderlerin toplam serveti Mart 2020 ile Aralık 2020 arasında 3 trilyon 900 milyar dolar arttı ve 11 trilyon 950 milyar dolara yükseldi. Jeff Bezos, Bernard Arnault, Bill Gates, Mark Zuckerberg gibi isimlerin bulunduğu dünyanın en zengin 10 kişisinin serveti aynı dönemde net olarak 540 milyar dolar yükseldi. Raporda bu toplamın tüm dünya nüfusunun aşılanmasına ve hiç kimsenin salgın nedeniyle yoksulluğa düşmemesi için yeterli olduğu belirtildi.

Zenginler servetine servet katıyor

Oxfam’ın raporu, milyarlarca insan kıt kanaat geçinmek için mücadele ederken, yozlaşmış ekonomik sistemin, Büyük Buhran’dan bu yana yaşanan en kötü ekonomik durgunluk döneminde süper zenginler grubunun serveti kendi ellerinde toplamasına nasıl olanak sağladığını gösteriyor.

Dünyanın en zenginleri için ekonomik durgunluk sona erdi. Dünyanın en zengin 10 erkeği, salgının başından bu yana toplam servetlerini yarım trilyon dolar arttırdılar; bu rakam herkesin Covid-19 aşısına erişmesini ve kimsenin salgın nedeniyle yoksulluğa sürüklenmemesini sağlamak için fazlasıyla yeterli. Aynı zamanda salgın son 90 yılın en kötü işsizlik krizini başlattı. Yüz milyonlarca insan ya işsiz ya da yeterli gelir elde edemediği işlerde çalışıyor.

Bir kez daha, en çok etkilenenler kadınlar oldu. Küresel olarak kadınlar, salgından en çok etkilenen düşük ücretli ve güvencesiz işlerde erkeklere oranla daha fazla çalışıyorlar. Bu sektörlerde çalışan kadınların ve erkeklerin oranı eşit olsaydı, bugün 112 milyon kadın işini ve gelirini kaybetme riskiyle karşı karşıya olmayacaktı. Aynı zamanda, kadınlar küresel sağlık hizmetleri ve sosyal hizmet çalışanlarının yaklaşık yüzde 70’ini oluşturuyor . Bu işler, yaşamsal önemde olmasına rağmen düşük ücretli işler ve bu işlerde çalışanların Covid-19’a yakalanma riski daha yüksek.

Zenginle yoksul arasındaki derin uçurum en az virüs kadar ölümcül

Oxfam International Genel Direktörü Gabriela Bucher, şu ifadeleri kullandı:

“Eşitsizlikte, kayıtların tutulmaya başladığı günden bu yana görülen en büyük artışa tanık oluyoruz. Zenginle yoksul arasındaki derin uçurum en az virüs kadar ölümcül.”

“Salgın sırasında ön saflarda çalışanlar -mağazalardaki satış görevlileri, sağlık çalışanları, pazarcılar, faturalarını ödemek ve sofralarına yemek getirmek için mücadele ederken, yozlaşmış ekonomiler lüks içindeki yaşamlarıyla salgını hiç hasar almadan atlatan bir seçkinler grubuna servet aktarmaya devam ediyor.[:en]

According to the inequality report published by the London-based international humanitarian organization Oxfam, the Covid-19 epidemic has magnified economic inequality worldwide.

The report said, “While the richest 1000 people on the planet can recover their losses due to Covid-19 in just 9 months, the economic recovery of the world’s poorest may take more than ten years.” It was stated that economic inequality was exacerbated simultaneously in all countries, and it was noted that this happened for the first time in a century.

The report prepared by Oxfam by referring to the views of approximately 300 economists from 79 countries is titled “The Inequality Virus”. The report was shared with public at the opening of the Davos World Economic Forum, which was held digitally for the first time this year.

According to the Oxfam report, the total wealth of billionaires around the world increased by $ 3.9 trillion between March 2020 and December 2020 to $ 11 trillion 950 billion. The wealth of the 10 richest people in the world, including names such as Jeff Bezos, Bernard Arnault, Bill Gates, Mark Zuckerberg, increased net worth of $ 540 billion in the same period. In the report, it was stated that this total is sufficient for the vaccination of the entire world population and for no one to fall into poverty due to the epidemic.

Oxfam’s report shows how the corrupt economic system allowed the super-rich group to collect wealth during the worst recession since the Great Depression, while billions of people struggled to survive.

The 10 richest men in the world have increased their total wealth by half a trillion dollars

The economic recession has ended for the richest people in the world. The 10 richest men in the world have increased their total wealth by half a trillion dollars since the beginning of the epidemic; This money is more than enough to ensure that everyone has access to the Covid-19 vaccine and that no one is driven into poverty due to the epidemic. At the same time, the pandemic has brought the worst unemployment crisis of the last 90 years. Hundreds of millions of people are either unemployed or in jobs where they do not earn income at subsistence level.

Women were the most affected

Once again, women were the most affected. Globally, women work more than men in low-paid and precarious jobs, which have been hit hardest by the epidemic. If the proportion of women and men working in these sectors were equal, 112 million women today would not be at risk of losing their jobs and income.

Son Yazılar
Dünya

Doların küresel anlamda güçlenmesi ne anlama geliyor?

Dolar tüm para birimleri karşıısnda yükseliyor Dolar önemli tüm para birimleri karşısında yükselişini sürdürüyor. Fed'in agresif faiz artış döngüsüyle dolar bu sene birçok para…
Dünya

Foreign Policy: Putin'in enerji savaşı, Avrupa'yı parçalıyor

Foreign Policy enerji krizini manşetine taşıdı Avrupa'ya doğalgaz akışını süresiz olarak askıya alan Moskova yönetiminin hamlesi, ABD merkezli Foreign Policy dergisi tarafından…
Dünya

İflas dalgası Avrupa'da yayılıyor

Avrupa'da firmalar iflas bayrağı çekti Enerjiden perakendeye, gıdadan gayrimenkule kadar Avrupa'da birçok firma iflas bayrağını çekti. İngiltere'de iflas eden şirketlerin sayısı ağustosta…