ABD ve Çin teknoloji şirketleri güçlendi
Covid_19 salgını nedeniyle bütün dünyada ekonomi ve sağlık alanında zor günler yaşandı hatta yaşanmaya devam ediyor. Dünyanın en büyük ekonomisine sahip ABD’de işsizlik artmaya devam ederken milyarderler ise servetlerine servet kattı. Covid-19 salgını ekonomideki güç dengesinde Avrupa ekonomilerinin aleyhine bir değişikliğe yol açarken, ABD ve Çin teknoloji şirketleri daha da güçlendi.
Dünyanın en değerli 100 şirketinin 57’sini ABD’li şirketler oluşturudu. Listede 16 Avrupa şirketi, 15 Çin şirketi, 4 Japon şirketi, 2 Hindistan şirketi, 2 Avustralya şirketi, Suudi Arabistan, Kanada, Tayvan ve Güney Kore şirketleri yer aldı.
Avrupa şirketleri güç kaybetti
Amerikan borsası krizde yükselişini sürdürürdü ve dünyanın en değerli şirketlerinin yarıdan fazlası ABD’den çıktı.
Covid-19 salgınına rağmen Amerikan şirketlerinin piyasa değeri yüzde 17 artışla 18 trilyon dolara yükledi, en değerli 16 Avrupalı şirketinin piyasa değeri yüzde 2 düştü.
Krizde küresel ticaretin zayıflaması ihracata dayalı Avrupalı sanayi şirketlerin zarar görmesine sebep olurken, dijitalleşmede önde olan ABD internet ve perakende şirketleri Covid-19 salgınından yarar sağladı. 18 Mart 2020’den itibaren ülkede salgın kısıtlamaları uygulanmaya başladı. O dönemde 2,95 trilyon dolar olan ABD‘li milyarderlerin serveti, 7 Aralık 2020 itibarıyla yüzde 36 artarak 4,01 trilyon dolara yükseldi. Listenin ilk 10 sırasındaki milyarderlerin toplam serveti ise yaklaşık 1 trilyon dolar oldu.
Apple, Aramco’yu geride bıraktı
Apple, Microsoft, Amazon ve Google’nin ana kuruluşu Alphabet’in toplam piyasa değeri 6 trilyon doları aştı. En zenginler listesinin ilk sırasında yer alan Amazon’un sahibi Jeff Bezos servetini yaklaşık 73 milyar dolar artırarak 188 milyar dolara yükseltti.
Dünyanın en değerli 100 şirketi listesinde Suudi Arabistan’ın petrol devi Saudi Aramco’yu yerinden eden Apple’ın piyasa değeri 2 trilyon doları aştı. ABD’li şirket Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip Almanya’nın borsaya açık 755 şirketinin toplamından da daha değerli hale geldi.
Tüm bunların yanında, dünyanın en değerli 10 şirketi toplam 11,8 trilyon dolarlık piyasa değeriyle 200’ü aşkın ülke ekonomisini de geride bıraktı.
Çinli şirketler yarışta ABD’ye rakip
ABD’nin yanı sıra Çin de 2020 ilkbaharında borsalarda yaşanan yükselişten daha güçlü çıktı. Ülkenin 15 şirketi dünyanın en değerli 100 şirketi içinde yer aldı.
Çinli şirketlerin piyasa değeri 2020’de ortalama yüzde 21 yükselerek ABD şirketlerini geride bıraktı.
Çin’in elektronik alışveriş devi Alibaba ve Tencent 600 trilyon doların üzerinde piyasa değerleriyle dünyanın en değerli 100 şirketi içinde ilk sıralarda yerini aldı.
Tencent ve Alibaba Çin’de neredeyse hiç yabancı bir rekabete girmeden büyürken, son zamanlarda uluslararası piyasaya da ağırlık verdi.
Teknoloji şirketleri krizi yara almadan atlattı
Büyük internet ve teknoloji şirketleri Covid-19 krizini yara almadan atlatırken salgında da ekonomiyi ayakta tutacak altyapıyı sağladı. Bir çok etkinlik artık sanal ortama taşındı ve insanlar Walmart gibi büyük süpermarketler yerine, Amazon gibi e-ticaret şirketlerinden alışveriş yapmayı tercih ediyor.
Ödemede nakit veya banka havalesi yerine PayPal gibi dijital yöntemler tercih ediliyor. PayPal’ın 229 milyar avroluk piyasa değeri ile Alman Deutsche Bank’ın değerini 12’ye katladığı belirtildi.