Koronavirüs ABD geneline yayılarak ülkenin sağlık sistemini de tahrip etti. 175 milyar dolarlık kurtarma işleminden elde edilen parayla bile birçok hastane ciddi nakit sıkıntısı çekti. Çünkü para kazanmak için güvendikleri prosedürleri iptal etmek zorunda kaldılar.
İflas avukatları başvurularda artışa hazırlanıyor. İlk çeyrekte ABD GSYİH rakamları açıklandığında, sağlık harcamalarındaki azalma ABD ekonomisindeki en büyük düşüşlerden biriydi. Bu azalma, tüketimdeki genel düşüşün yaklaşık yüzde 40’ını oluşturuyor. Kurumların bazıları, salgın yayılırken bile, çok ihtiyaç duyulan personele ödeme yapmayı göze alamadığı için onlara izin vermek zorunda kaldı.
Ancak salgın sağlık kuruluşlarındaki hastane ve hastalar arasındaki derin farklılıkları da ortaya çıkardı. Dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan ABD’deki hastaneler, koruyucu giysi bulamadıklarında güzellik salonlarına dönüştü. Bu da sağlık hizmeti tedarikçileri üzerindeki baskıyı ve kaosu gözler önüne serdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Türkiye, Covid-19’la mücadeleye destek amacıyla dünya genelinde salgından en fazla etkilenen ülkelerden olan ABD’ye, maske, koruyucu sağlık malzemesi, tulum ve dezenfektan olmak üzere önleyici sağlık malzemesi gönderdi.
Harvard Tıp Fakültesi tıp eğitmeni, akciğer ve yoğun bakım doktoru Adam Gaffney, “Geriye baktığımızda salgın dönemini, Amerikan sağlık sistemindeki bazı işlev bozukluklarını ve eşitsizlikleri ortaya çıkaran bir dönem olarak göreceğiz” açıklamasında bulundu. “Bizi başarısızlığa uğratan, tamamen parçalanmış, özelleştirilmiş bir sağlık sistemimiz var.”
ABD’deki bir tıp dergisi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, hastane yöneticilerine doktorlardan daha çok ödeme yapılıyor. Hastane yöneticilerinin maaşları, 2015 yılına kadarki 10 yıl içinde yüzde 93 arttı.
ABD’de çok sayıda sigortasız insan koronavirüs salgınının son bulmasını zorlaştırıyor. Çünkü en az 27 milyon Amerikalı sağlık sigortasından yoksun ve milyonlarca insan işini kaybettikçe bu rakam daha da yükselecek. Sigortası olmayan hastalar ya acil serviste ödeyemedikleri yüksek faturalarla karşı karşıya kalıyor ya da test yaptıramıyor. Bu da ülkedeki koronavirüs vakalarının azalmasını engelliyor.
ABD sağlık hizmetlerine trilyonlarca dolar harcamasına rağmen bunun büyük bir kısmı boşa gidiyor. Geçen yıl Amerikan Tıp Birliği Dergisi’nin yaptığı araştırmaya göre, en az 760 milyar dolar gereksiz sağlık harcaması yapıldı. Bu tutar, ABD’deki ilk ve orta öğretime harcanandan daha fazla.
Kaynak: FT