Almanya ekonomisinde büyüme durdu
Almanya ekonomisi, 10 yıldır art arda büyümenin ardından, Covid-19 krizinin yaşandığı 2020’de, 2008-2009 finansal ve ekonomik krizindekine benzer şekilde derin bir resesyona girdi.
2019 yılında yüzde 0,6 oranında büyüme kaydeden Alman ekonomisi, 2020 yılında salgının en ağır etkisini salgının birinci dalgasının yaşandığı ikinci çeyrekte hissetti. Üç ayda yüzde 9,8 daralan ekonomi, kısıtlamaların gevşetildiği üçüncü çeyrekte ise yüzde 8,2’lik bir sıçrama kaydetti. Ülke ekonomisi koronavirüs salgınının damga vurduğu 2020 yılında yüzde 5 oranında küçüldü. Alman ekonomisi en son mali ve ekonomik krizin yaşandığı 2009 yılında bu denli küçülmüştü.
İthalat ve ihracat düşüşte
Hükümetin bütçe açığıysa gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 4,8’ine ulaşarak 1995 yılından bu yana en yüksek seviyede bulunuyor. Almanya‘nın gayrisafi yurtiçi hasılası en son mali ve ekonomik krizin yaşandığı 2009 yılında yüzde 5,7 oranında küçülmüştü. Almanya’da 2019 yılında ise gayri safi yurtiçi hasıla yüzde 0,6 oranında artmıştı. 2009 yılındaki mali ve ekonomik krizden farklı olarak bu krizde toplam tüketim ekonomiyi desteklemedi, özel tüketim harcamaları geçen yıl bir önceki yıla oranla reel olarak yüzde 6 oranında azaldı. 14 yıldan uzun süredir devam eden istihdam artışının da koronavirüs salgını nedeniyle sona erdi. Krizden en fazla etkilenen gruplar ise az istihdam edilenler ile serbest çalışanlar oldu. Mal ve hizmet ihracat ve ithalatı 2009 yılından bu yana ilk kez geçen yıl azaldı. İhracat reel olarak yüzde 9,9 oranında, ithalat ise yüzde 8,6 oranında düştü.
Diğer Avrupa ülkeleri daha fazla daralabilir
Almanya 2020 ekonomik büyüme rakamlarını açıklayan ilk gelişmiş ekonomi ve büyük ihtimalle de Avrupalı muadillerinden daha iyi bir son çeyrek geçirmiş durumda. Ekonomistlerin tahminlerine göre, Fransa ve İtalya’nın yüzde 9 civarında bir daralma açıklayacağı düşünülürken İngiltere’de gayrisafi yurtiçi hasıla yüzde 10’dan fazla daralabilir.
Allianz SE, 18 Aralık 2020’de yayımladığı raporunda Avro Bölgesi’nin Almanya, Fransa ve İtalya gibi kilit ekonomilerinde vaka sayılarının artması, salgının yayılmasını önlemek için uygulanan kısıtlamaların sıkılaştırılması ve bunların 2021’e uzatılmasının bölge ekonomisinin yıla zayıf başlayacağının işareti olduğunu belirtirken, uzun bir resesyon riskinin arttığına da dikkati çekti.