Bölgeler

Avrupa’nın en büyük ekonomileri zor durumda

Almanya, İtalya, İspanya daralma büyüme Avrupa'nın en büyük ekonomileri

Avrupa'nın büyük ekonomileri zor günler geçiriyor

Avrupa’nın en büyük ekonomilerinden İtalya, Almanya ve İspanya ilk çeyrekte koronavirüs salgınında artan vakalarla daraldı. Fransa ise kısıtlamalara rağmen çok az büyümeyi başardı. Yavaş aşılamayla birlikte Avrupa Birliği’nin ekonomik toparlanma konusunda ne kadar geride kaldığı da büyüme rakamlarıyla ortaya çıktı. Euro bölgesinde bulunan 19 ülkenin büyüme rakamlarıysa neredeyse kesin bir iki dipli resesyonu gösteriyor. Bu dönemde ABD, hanehalkı harcamalarıyla yüzde 6,4 büyüdü.

Almanya, İtalya, İspanya geriledi

Almanya’da ilk çeyrekte ekonomi yıllık bazda yüzde 1,7 daralırken, İtalya’da yüzde 0,4 ve İspanya’da yüzde 0 ,5 geriledi. Bunun yanında sıkı karantina önlemleri uygulayan Fransa yıllık yüzde 0,4 büyüme gösterdi. Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip olan Almanya, ekonomistlerin beklentisinden daha fazla daralırken ülkedeki sıkı karantina önlemleri bu düşüşte etkili oldu.

İtalya’daki ekonomik daralma ise ülkenin çift dipli bir resesyonun içerisinde bulunduğunu gösteriyor. Başbakan Mario Draghi 260 milyar avro değerinde yeni bir harcama paketi planladığını açıkladı.

İspanya’da azalan tüketim ve yatırım ile birlikte büyümede dip görüldü. Hükümet ise AB’nin toparlanma fonunun devreye girmesiyle birlikte yılın ikinci yarısında bir toparlanma bekliyor.

Euro bölgesi'nin tamamı ise ilk çeyrekte yüzde 0,6 daraldı.

Türkiye'nin büyüme beklentisi yükseltildi

Bloomberg'ün 30 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirilen ankette yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme beklentisi yüzde 3,4'ten yüzde 5'e çekildi. Yılın tamamına ilişkin büyüme beklentisinde de yukarı yönlü revize yapıldı. Daha önceki ankette yüzde 4,8 olan 2021 yılına ilişkin büyüme beklentisi son ankette yüzde 5 olarak kaydedildi.

Son Yazılar
Bölgeler

Avrupa'da elektrik fiyatlarındaki artış Türkiye'nin 2 katı

Avrupa'da fiyatlar rekor seviyede Avrupa'da doğalgaz ve kömür fiyatları arz ve talep dengesizliğiyle rekor seviyeye ulaştı. Avrupa'nın önde gelen piyasalarında elektrik fiyat artışı,…
Bölgeler

Avrupa için tehlike çanları çalıyor

Covid-19 nedeniyle Avrupa ekonomisi ağır bir bedel ödüyor. Salgının ekonomik etkisi devasa boyutlarda.[:en]
Bölgeler

OECD bölgesinin GSYH’si ikinci çeyrekte yüzde 9,8 daraldı

OECD bölgesinde bu yılın ilk çeyreğinde yüzde eksi 1,8 olarak gerçekleşen büyüme, yılın ikinci çeyreğinde yüzde eksi 9,8 olarak gerçekleşti.[:en]