Türkiye çevreci politikalarında hız kesmiyor. Ülkemizde çevreyi korumak adına güzel adımlar atılmaya devam ediliyor. Bu anlamda yapılan en önemli işlerden biri de geri dönüşüm.
Kastamonu’nun Küre ilçesinde kurulu Eti Bakır Küre Tesisleri’nden çıkan yıllık 270 milyon dolar değerindeki atık, Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri’nde geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılacak.
Eti Bakır’ın Kastamonu’daki Küre Tesisleri’nden çıkan ve atık barajında bekletilen malzeme geri dönüştürülerek ekonomiye yıllık 270 milyon dolar katkı sağlayacak.
Eti Bakır Küre Yeraltı Proje ve Maden Müdürü Kazım Küçükateş yeraltı sığınma odasından, uzaktan kumandalı iş makinelerine, ağaçlandırmadan iş güvenliğine kadar en yüksek standartları yakalayan Eti Bakır’ın, sıfır atık politikası ile dünyanın en iyi madenleri arasına girdiğini anımsatarak ileride atık barajını da ağaçlandıracaklarını ifade etti.
Küçükateş, bu yıla kadar fabrikadan çıkan atığı atık barajında stokladıkları bilgisini vererek, 2019 yılı itibarıyla sıfır atık politikasına geçtiklerini söyledi.
Mazıdağı Tesisleri’ne gönderilen atıkla yılda 270 milyon dolar kazanılacak.
Böylece, Mardin Mazıdağı’nda kurulan Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri ile Küre madeninde bakır cevheri yanında elde edilen kobalt cevheri de ekonomiye kazandırılıyor.
Daha önce değerlendirilemeyen maden atıkları içinde çinko, demir, bakır gibi değerli madenleri barındırıyor.
Tesis sayesinde yılda 270 milyon dolar değerinde metal ithalatının önüne geçilecek.
Küçükateş, metal geri kazanımı sırasında ortaya çıkan sülfürik asidi, bölgeden elde ettikleri fosfatla değerlendirerek yılda 500 bin ton DAP veya müdahili fosfatlı gübre üretimi yapacaklarını dile getirdi.
Kazım Küçükateş, Eti Bakır’ın Türkiye’de cevherden izabe bakır üretimi yapan tek tesis konumunda bulunduğuna işaret ederek, “Bu tesis ayakta kalmasaydı, Türkiye bakır ihtiyacının tamamını ithal etmek zorunda kalacaktı.” ifadesini kullandı.