Dünya

Çin 2018’de 28 yılın en düşük büyümesini kaydetti

Çin’in ekonomik genişlemesi, 2018’de yaklaşık otuz yıl içinde en yavaş seviyesine düştü. ABD’nin yükselttiği gümrük vergileri ve ekonomisindeki yavaşlama ile mücadele eden Çin, 2018 yılında yüzde 6.6 ile son 28 yılının en zayıf büyüme performansını gösterdi.

Çin’de Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre, Çin’in dördüncü çeyrek büyümesi 2009’dan beri en düşük seviye ile 6,4 oldu. Ancak beklentiler de bu yöndeydi. Kümülatif büyümede yüzde 6.6’e gerileyerek 1990’dan bu yana en zayıf büyüme hızını kaydeden Çin’de sanayi üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,7 artarak yüzde 5,3 olan beklentinin üzerine çıktı. Perakende satışlar ise yüzde 8,1 olan beklentinin bir miktar üzerinde yüzde 8,2 olarak gerçekleşti.

Analistler maliye ve para politikası tedbirleri etkisini göstermeden önce ekonominin biraz daha ivme kaybedeceğini tahmin ediyor.

Çin ekonomisini ve dünya ekonomisini geren ticaret savaşı

Geçtiğimiz Kasım ayında Arjantin’de düzenlenen G20 Zirvesi’nde bir araya gelen ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping iki ülke arasında 90 gün boyunca yeni gümrük vergisi getirilmemesi konusunda anlaşmıştı.

Trump’ın ABD’nin çelik ithalatına yüzde 25, alüminyum ithalatına da yüzde 10 ek gümrük vergisi getireceğini açıklamasının ardından Çin’de ABD mallarına yüzde 25 ilave gümrük vergisi uygulayacağını açıklamıştı. Pekin yönetimi ise, misilleme olarak 60 milyar dolarlık Amerikan ürününe ek vergi getirdiğini duyurmuştu.

İki büyük ekonomiyi karşı karşıya getiren karşılıklı ek vergi artışları iki ülke arasında “ticaret savaşı” olarak nitelendirilmişti.

Kasım ayındaki resmi işsizlik oranı % 4,8’den geçen ay% 4,9’a yükseldi.

İhracata dayalı büyümeden iç tüketime

Apple bu ayların başlarında gelirinin beşte birini elde ettiği Çin pazarındaki yavaşlamanın satışlarını düşüreceği uyarısında bulunmuştu.

Otomobil üreticileri ve diğer şirketler de ABD’yle yaşanan ticaret savaşının olası etkilerine dikkat çekmişti.

Çin hükümeti, bir süredir, ihracata dayalı büyümeden iç tüketimi artırmaya yönelik bir politika izledi.

Bu çerçevede, inşaat projelerine hız verilirken; bazı vergi oranları düşürüldü, bankaların zorunlu rezerv seviyeleri de azaltıldı.

Ekonomistler, Pekin’in gelecek aylarda bankaların teşvik tedbirlerini artırmasını bekliyor. Ancak uzmanlar ayrıca, önceki ağır teşvik hareketlerinin, politika yapıcıların krediyi gevşetmek için daha az esnekliğe sahip olduklarını ve bunun da ekonominin borç yükünü daha da arttıracağı konusunda uyardı. PNC Financial Services’in kıdemli ekonomisti William Adams, “Çin’in ekonomisi sarsılıyor: küresel görünümde aşağı yönlü riskler konusundaki en kötü korkuları yavaşlatıyor, ancak fark etmiyor” dedi.

“Çin ekonomisi üstesinden geliyor: yavaşlıyor, ancak küresel görünüme ilişkin aşağı yönlü risklerle ilgili en kötü korkuları fark etmiyor”

Son Yazılar
Dünya

Doların küresel anlamda güçlenmesi ne anlama geliyor?

Dolar tüm para birimleri karşıısnda yükseliyor Dolar önemli tüm para birimleri karşısında yükselişini sürdürüyor. Fed'in agresif faiz artış döngüsüyle dolar bu sene birçok para…
Dünya

Foreign Policy: Putin'in enerji savaşı, Avrupa'yı parçalıyor

Foreign Policy enerji krizini manşetine taşıdı Avrupa'ya doğalgaz akışını süresiz olarak askıya alan Moskova yönetiminin hamlesi, ABD merkezli Foreign Policy dergisi tarafından…
Dünya

İflas dalgası Avrupa'da yayılıyor

Avrupa'da firmalar iflas bayrağı çekti Enerjiden perakendeye, gıdadan gayrimenkule kadar Avrupa'da birçok firma iflas bayrağını çekti. İngiltere'de iflas eden şirketlerin sayısı ağustosta…