GenelTürkiye

Fahiş fiyat artışlarına dijital denetim

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vatandaşların daha ucuz gıdaya ulaşması için "Birlikten Berekete" uygulaması ve dijital "Ürün Takip Sistemini" devreye almaya hazırlanıyor. Böylece bu uygulama ile anlık olarak ürün takibi yapılacak. Dijital sistemle fiyatlar aşırı şişirilmeyecek ve stokçuluk ortadan kalkacak. Hükümet, kuralsız fiyat değişikliğine karşı tüketici farkındalığını artırmak, üreticiden tüketiciye tüm kesimlerin işbirliğiyle enflasyonu düşürmek için "Birlikten Berekete" temalı seferberlik başlatıyor. Seferberlik kapsamında, üretim ve satış noktaları gönüllük esası ile fiyat indirimlerine katkı verecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın vatandaşların daha ucuz gıdaya ulaşması için hayata geçireceği "Birlikten Berekete" uygulaması ve dijital "Ürün Takip Sistemi'nin" devreye alınmasıyla vatandaş rahat bir nefes alacak. Ürün takibinin anlık yapılmasını sağlayacak dijital sistemle fiyatların aşırı şişirilmesi, beklenti oluşturulması ve stokçuluk ortadan kalkacak. Sistemin fiyat seyrini izlemeyi sağlayacağını kaydeden Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, vergi borçlarını ödemekte zorlanan vatandaşlara taksitle ödeme kolaylığı sağlandığını ifade etti.

Takibi sağlayacak mobil altyapı hazır

Birlikten Berekete uygulaması ile yeni markalar, ürün ve kategorileri öne çıkaran ve duyuru alanlarının yer alacağı uygulamayla ile satış noktaları ürün kategorileri filtrelenerek kolay arama yapılabilecek. Uygulama toplam alışveriş tutarını hesaplayacak, en ucuz gıdanın en yakın nerede olduğunu da gösterecek. Sisteme yeni giren ürünler, iş yerleri ve ön plana çıkanlar için de arama linkleri olacak. Bakanlık mobil uygulamaların alt yapısını hazırlandı. Stokçuluğu önlemek ve fiyatların seyrini izlemek amacıyla bakanlık koordinasyonunda yürütülen dijital ürün takip sistemi çalışmalarının devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Türkiye'de enflasyonu belirleyen temel etkenler maliyet ve arz yönlü faktörler ile enflasyon beklentileridir. Bu çerçevede kurdaki istikrara çok önem veriyoruz ve önümüzdeki dönemde ortaya koyacağımız yeni enstrümanlarla finansal piyasalardaki istikrarı kalıcı hale getireceğiz" açıklamalarını yaptı. Tarımsal üretimde girdi maliyetlerini düşürecek çalışmalar da mayıs ayında tamamlanacak. Bakan Nebati, vergi borçlarında yeni bir yapılandırma çalışması olduğunun da altını çizdi. Bütçe dengelerini gözeterek yeni bir yapılandırma düzenlemesi düşünmediklerini belirtti. Ayrıca vergisini ödemekte zorluk çeken mükelleflere yönelik taksitlendirme imkânlarının bulunduğunu vurguladı.

Şimdiye dek çok önemli adımlar atıldı

Gıda ürünleri, temel ihtiyaç maddeleri ve tarımsal sulama ile meskenlerde kullanılan elektrikte KDV indirimi yapıldı. Arz güvenliği için bazı bakliyat, yemlik ürün, karkas et ve yağlık bitkilere ihracat kısıtlaması getirildi. Bitkisel yağlarda 30 Haziran'a kadar gümrük vergisi sıfırlandı. Gıda arzında istikrarı temin etmek için tedbirler üretim aşamasından başlatıldı. Tarımsal üretimi desteklemek için modern basınçlı sulama sistemi yatırımlarına yönelik 7.5 milyon liraya kadar kredi imkânı sağlandı. Küçük ölçekli üretim yapan çiftçilerin kullandıkları sıfır faizli kredi üst limitleri iki katına çıkarıldı. Hazine sübvansiyonlu düşük faizli tarım kredilerinin üst limitini yüzde 50 ila yüzde 233 oranında artırıldı. Fiyat İstikrar Komitesi'nde tarım, gıda, enerji başta olmak üzere emtia ve su kaynaklarını kapsayacak şekilde arz güvenliği konusunda yeni politikaların oluşturulması kararlaştırıldı.

Son Yazılar
Türkiye

Küresel krizler ortamında Türkiye iş fırsatlarının merkezi haline geldi

Türkiye batılı şirketlerin cazibe merkezi Türkiye küresel kriz ortamında iş fırsatları için cazip bir ülke haline geldi. Yurtdışı Türk Ticaret Odası genel müdürü…
Türkiye

Avrupalı alüminyum üreticileri Türkiye’ye yöneldi

Enerji krizi alüminyum krizini tetikledi Enerji krizinin alüminyum üzerindeki baskısı artıyor. Üretim maliyetinin ürünün fiyatının çok üzerine çıkması Avrupa’daki üreticiyi vurdu. Avrupa’yı esir…
EnerjiTürkiye

Yüzyılın madeni Leonardit

Leonardit nedir? Leonardit, hem tarımda hem hayvancılıkta hem de endüstriyel sanayi de kullanılabilen bir maden. Ayrıca oluşumunu milyonlarca senede tamamlıyor. Bitki ve hayvan…