ABD

Google’a açılan tarihi dava teknoloji devlerini endişelendiriyor

Dünya 3 Kasım’daki ABD Başkanlık seçimlerinin nasıl sonuçlanacağını tartışırken odaklanılan konulardan biri de seçimlerin güvenliği meselesi. Dijital platformlar, diğer deyişle siber ortam üzerinden seçimlere müdahale olasılığı ciddi bir tehdit olarak değerlendiriliyor. ABD’deki seçmen davranışlarını etkileme ve seçim sonuçlarını manipüle etme çabaları hususunda Google, Twitter, Facebook gibi dijital platformlar kullanışlı birer araç olarak öne çıkıyor.

2015 yılında “konglomerat” (farklı alanlarda çalışan birçok şirketin tek şirket altında bir araya gelmesiyle oluşan yapı) olarak kurulan Alphabet Inc.’in çatısı altında faaliyet yürüten ve 1 trilyon dolarlık piyasa değeriyle dünya devleri arasında olan Google, yaklaşan ABD seçimlerinde kullanıcı verilerini manipüle etme ve ticari anlamda da haksız rekabetlere yol açma suçlamasından dolayı Donald Trump yönetimiyle zor günler geçiriyor. 2018 yılından bu yana Trump, Google’ın arama motoru hizmetlerinin hileli ve yasadışı şekilde işletildiğini iddia ediyor ve şirkete yönelik hukuki yaptırımlara başvurulması gerektiğini söylüyor.

2018 yılı içerisinde Trump, Google’ın arama motorundaki sonuçlarda kendisinin ve Cumhuriyetçi temsilcilerin aleyhine olan haberlerin ön planda olduğu ve Google arama sonuçlarındaki bilgilerin hileli bir yöntemle elde edildiği iddialarını gündeme getirmişti. Bugünlerdeyse Trump yönetimi hukuki anlamda somut bir adım atarak, ABD Adalet Bakanlığı aracılığıyla Google’a büyük ölçekli bir dava açtı. Trump yönetiminin bu girişimi, zamanlama açısından manidar olarak karşılansa da davanın içeriğine bakıldığında aslında konunun seçim gündeminden bağımsız olarak değerlendirilmesi gerektiği düşünülüyor.

Trump yönetimi 20 Ekim’de, Florida, Georgia, Mississipi, Teksas gibi 11 farklı eyalet mahkemesinin de katılımıyla, haksız rekabete neden olup yasadışı tekel oluşturmak ve tüketicilere zarar vermek suçlamasıyla Google’a dava açtı. ABD tarihinin en önemli davalarından biri olarak nitelendirilen davanın içeriğine göre Google, uluslararası alanda rekabet ortamını yok edecek yasadışı taktikler uygulayarak, arama motoru hizmetleri ve dijital/çevrimiçi reklamcılık alanlarında “imparatorluğunu” güçlendiriyor.

Rekabete aykırı davranışının bir sonucu olarak Google’ın, ABD içerisindeki tüm genel arama motoru sorgularının yaklaşık yüzde 90’ını ve mobil cihazlardaki sorguların yaklaşık yüzde 95’ini oluşturduğu ifade ediliyor. Dava metninde değinilmeyen fakat siyasi temsilciler arasında tartışılan bir başka ciddi konu ise, Google’ın ABD seçimlerine müdahale amaçlı bazı girişimlerde bulunduğu ve bu doğrultuda kullanıcıları manipüle ettiği iddiası. Google’ın kullanıcı verilerini hukuka aykırı şekilde elde edip bunları kullandığını iddia eden Trump yönetimi, Google aramalarında Cumhuriyetçiler ve özel olarak Trump hakkında olumsuz haberlerin öne çıkarıldığını da belirtiyor.

İlgili dava metni incelendiğinde, Google hakkındaki suçlamaların neredeyse tamamının ekonomiye dair olduğu görülse de bazı bölümlerde Google’ın siyasi boyutuyla da bir “tehlike” arz ettiğinin düşünüldüğü çıkarımı yapılabilir. Örneğin, dava metninde genel manada Google ile Apple arasında bir kıyaslama yapıldığı ve Apple’ın aksine Google’ın üçüncü taraflarla işbirliği yaptığına (örneğin Çinli Huawei, ZTE gibi markalarda Android’in kullanımı) işaret edildiği görülüyor. Trump yönetiminin ulusal güvenlik açısından Çinli şirketleri tehdit olarak algıladığı göz önünde bulundurulursa, bu dava metninde de böyle bir algının yer aldığı söylenebilir.

Kaynak: AA

Son Yazılar
ABD

ABD konut krizine mi hazırlanıyor?

Konut krizi kapıda Yükselen faiz oranlarına rağmen ABD'deki gayrimenkuller güçlü kalmaya devam ediyor. Ancak uzmanlar uyarıyor. Bir sonraki konut krizi ev sahibi olmayan…
ABD

Fed dünyayı krize sokabilir

Fed kararı insanları fakirleştirmek demek ABD Merkez Bankası Fed'in izleyeceği yol ekonomileri direkt etkiliyor. Bu yüzden özellikle doların rezerv para birimi ve ABD'nin…
ABD

Amerikalılar ülke ekonomisi çöküyor endişesinde Biden ise iyimser

Amerikalılar ekonomik tablodan umutsuz Amerikalılar ekonomik tablo karşısında kötümser. ABD'de enflasyon, koronavirüs salgınının bıraktığı etkilerin yanı sıra Rusya-Ukrayna savaşının da yol açtığı…