Türkiye

Gümrük birliğinin genişlemesi büyümenin önünü açıyor

Gümrük Birliği Türkiye AB gümrük birliğinin genişlemesi

Gümrük birliğinin genişlemesi iki taraf için de kârlı

Mevcut gümrük birliği 1996 yılından beri mevcut ve AB ile üçüncü ülkeler arasındaki ilk ticaret anlaşmalarından biri. Ancak bunların kapsamı sınırlıydı. Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkiler tekrar ilerlemeye işaret ediyor. AB zirvesinde derinleştirilmiş bir gümrük birliğinin önünü açmak için görüşmeler gerçekleştirilecek. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirdi. Merkel ve İtalya Başbakanı Mario Draghi de Türkiye ile daha yoğun iş birliğinden yana konuştular. Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ile Berlin'de ortak basın toplantısı düzenledi. Yaklaşık 10 yıldır Türkiye'de bulunan Suriyeli mültecilere değinen von der Leyen, "Burada önemli olan Türkiye'ye destek olmamızdır. Türkiye'de bulunan 3,7 milyon Suriyeli mülteci var. Oradaki insanların bir perspektifi olmalı. Bu bizim için önemli. Bu konuyu Konseyde gündeme getireceğim" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin kurallarına uyulması gerekiyor

Mevcut mülteci anlaşmasının yenilenmesi planlanırken gümrük birliğini genişletme isteği 2016 yılından beri bu anlaşmanın bir parçasıydı. Mercedes-Benz'in Türkiye'deki bir sözcüsü de Handelsblatt'a verdiği demeçte, "Gümrük birliğinin genişlemesi her iki tarafta da ekonomik büyümenin önünü açıyor." açıklamasında bulundu.

Federal Meclis üyesi Nils Schmid (SPD), gümrük birliğini genişlemesinden önce mevcut ticaret engellerinin kaldırılması gerektiği konusunda uyarıyor. Schmid, Handelsblatt'a verdiği demeçte, "Bunu yapmak için Türkiye'nin kuralların geçerli olduğu ve bunlara uyulması gerektiği gerçeğine alışması gerekiyor." dedi. Ayrıca gümrük birliği konusunda daha derin bir iş birliği, Türkiye'yi AB düzenlemelerine daha yakından bağlayabilir.

Bosch yöneticisi Young, koronavirüs salgınının bir sonucu olarak küresel tedarik zincirlerindeki değişimin "2030 yılına kadar her iki taraf için de büyük bir fırsat" haline gelebileceğine inandığını belirtti. Avrupa ülkelerinin ancak tam olarak Avrupa, Asya, Orta Doğu ve Afrika arasında yer alan Türkiye ile daha yoğun ticaretten yararlanabileceğine vurgu yapıllıyor.

Gümrük birliğinin genişletilmesinde her iki tarafın da büyük ekonomik çıkarları var. Örneğin, tarım ve hizmet sektörlerinde ticareti artırabilir. Ancak Almanya'daki imalat sanayii de siparişlerde bir artışı hedefliyor.

Son Yazılar
Türkiye

Küresel krizler ortamında Türkiye iş fırsatlarının merkezi haline geldi

Türkiye batılı şirketlerin cazibe merkezi Türkiye küresel kriz ortamında iş fırsatları için cazip bir ülke haline geldi. Yurtdışı Türk Ticaret Odası genel müdürü…
Türkiye

Avrupalı alüminyum üreticileri Türkiye’ye yöneldi

Enerji krizi alüminyum krizini tetikledi Enerji krizinin alüminyum üzerindeki baskısı artıyor. Üretim maliyetinin ürünün fiyatının çok üzerine çıkması Avrupa’daki üreticiyi vurdu. Avrupa’yı esir…
EnerjiTürkiye

Yüzyılın madeni Leonardit

Leonardit nedir? Leonardit, hem tarımda hem hayvancılıkta hem de endüstriyel sanayi de kullanılabilen bir maden. Ayrıca oluşumunu milyonlarca senede tamamlıyor. Bitki ve hayvan…