Türkiye

HSBC dolar/TL beklentisini düşürdü

HSBC TL beklentisini yükseltti

HSBC TL beklentisini yükseltti

HSBC, yıl sonu dolar/TL tahminini 7,10’dan 6,50’ye düşürdü. Banka yaptığı değerlendirmede cari açıkta düşüş ve dolarizasyon eğilimindeki yavaşlamayı kurdaki aşağı yönlü revizyonunu neden olarak gösterdi. Kurum değerlendirmesinde “Dolarizasyonun” terse dönmesi ve sermaye akımları Merkez Bankası’nın rezervlerini güçlendirmesine kapıyı aralayabilir. Bize göre şeffaf, uygun bir döviz alım programı TL aleyhine etki yaratmaz” ifadelerini kullandı. Kuruma göre olası bir döviz alım programı makro ve finansal riskleri azaltacağından Türk Lirası için pozitif dahi olabilir.

Türk Lirası’nın değeri artıyor

Covid-19 salgınıyla birlikte küresel ekonomi büyük darbe alırken, Türk Lirası da değer kaybı yaşadı. Salgının yanı sıra Türkiye ekonomisinin zarar görmesini isteyen “dolar cambazları” da TL’nin değer kaybında büyük rol oynuyor. Ancak alınan tedbirler ve Merkez Bankası politikaları ile Türk Lirası yeniden değerlenmeye başladı ve buna devam ediyor. Türkiye ekonomisinin battığına yönelik kriz vurgusu yapanları ise dünyaca ünlü bankaların, finans kuruluşlarının tahminleri yalancı çıkartıyor. Salgının en ağır faturalarına rağmen alınan tedbirler özellikle TL’de yaşanan kaybın önüne geçti. Finans kuruluşları da bu gelişmelerle birlikte Türk Lirası’na ilişkin beklentilerini yükseltti.

Capital Economics

İngiltere merkezli Capital Economics’in raporunda kurumun Türk Lirası‘na ilişkin beklentileri yer aldı.

Raporda “Merkez Bankası’nın ortodoks politikalara dönüşü lirada ralliyi destekledi. Politikalara bağlı kalınması durumunda, ki bu yüksek ihtimal görülüyor, para birimindeki yükseliş devam edebilir. Dolar/TL’de yıl sonu tahminimiz 7. Eğer bu gerçekleşirse 2012’den bu yana ilk kez yıllık değerlenme yaşamış olacak.” ifadesi yer aldı.

Rabobank

Hollanda merkezli Rabobank EM FX Stratejisti Piotr Matys Aralık ayı enflasyon verisinden sonra Dolar/TL tahminini paylaştı. Matys, iyi bir algı olduğunu, Türk Lirası’nın da bundan faydalandığını vurgulayarak, önümüzdeki aylarda dolar/TL’nin 7’nin altına düşmesini beklediğini söyledi. Matys, “Olumlu olmak için sebepler var. Enflasyon baskısı gıda tarafından olan biraz daha ılımlılaştı, o yüzden de bunun aşağı yönlü bir başlangıcın trendi olduğunu söyleyebiliriz. Yani gıda fiyatları son birkaç ayda gördüğümüz kadar enflasyona katkı sağlamayacak. Bunun en büyük sebebi lira. Türk Lirası iyi bir performans gösteriyor ve daha da fazla potansiyeli var. TL önümüzdeki aylarda son kazançlarını daha da arttırabilir. İyi bir algı var, gelişen piyasalar ve TL de bundan faydalanıyor. Dolar karşısında kazançlarını daha da arttırmasını bekliyorum.” açıklamasında bulundu.

CİTİ

ABD merkezli Citi Bank’ın hazırladığı raporda Türkiye ekonomisinin salgın şokunun ardından beklentilerden daha hızlı toparlandığı ancak bunun bir takım maliyetleri olduğu belirtildi. Açıklamada “Genişleyici politika duruşu ve güçlü kredi büyümesi iç talebi desteklerken oluşan fazla TL likiditesi uluslararası rezervlerde büyük kayba ve dolarizasyonda keskin artışa yol açtı. Bunun yanı sıra iç ve dış dengedeki kötüleşme, yeni ekonomi yönetiminin makroekonomik istikrarı yeniden tesis etmek için bazı olumlu adımlar atmasıyla sonuçlandı.” ifadesi kullanıldı.

Yatırımcıların Türk varlıklarında kısa vadede olumlu algısının devam edeceğini öngören kurum “gelişen ülke varlıklarına ilginin tekrar artması ve Merkez Bankası’nın faiz artışıyla sadeleşme politikası Lira’yı ve tahvil piyasasını kısa vadede destekleyecek” ifadesine yer verildi.

UBS

İsviçre merkezli UBS 5 Ocak tarihli notunda Türk Lirası’nın performansına ilişkin değerlendirmede bulundu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın para politikasını sıkılaştırması ve doların genel zayıf seyriyle birlikte liranın geçen haftalarda değer kazandığı belirtilen notta, enflasyonla mücadele konusundaki kararlılığın ve küresel dinamiklerin lirayı desteklemeye devam edebileceği ifade edildi. Bankanın dolar/TL’de çeyrek sonu tahminleri birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü çeyrekler için sırasıyla 7.10, 7.00, 7.30 ve 7.60 seviyelerinde bulunuyor.

Son Yazılar
Türkiye

Küresel krizler ortamında Türkiye iş fırsatlarının merkezi haline geldi

Türkiye batılı şirketlerin cazibe merkezi Türkiye küresel kriz ortamında iş fırsatları için cazip bir ülke haline geldi. Yurtdışı Türk Ticaret Odası genel müdürü…
Türkiye

Avrupalı alüminyum üreticileri Türkiye’ye yöneldi

Enerji krizi alüminyum krizini tetikledi Enerji krizinin alüminyum üzerindeki baskısı artıyor. Üretim maliyetinin ürünün fiyatının çok üzerine çıkması Avrupa’daki üreticiyi vurdu. Avrupa’yı esir…
EnerjiTürkiye

Yüzyılın madeni Leonardit

Leonardit nedir? Leonardit, hem tarımda hem hayvancılıkta hem de endüstriyel sanayi de kullanılabilen bir maden. Ayrıca oluşumunu milyonlarca senede tamamlıyor. Bitki ve hayvan…