Dünya

IMF 2022 küresel büyüme beklentilerini güncelledi

IMF 2022 küresel büyüme tahminini düşürdü

IMF 2022 küresel büyüme tahminini düşürdü

Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonominin 2022 yılına önceden beklenenden daha zayıf bir konumda girdiğini belirtti. Bu yıl için ise büyüme beklentilerini düşürdü. IMF, Dünya Bankası ve OECD gibi önde gelen uluslararası kuruluşlar, yılda iki kez yayınladıkları "küresel görünüm" raporlarını revize etti. Uluslararası ekonomide yaşanan krizler ve gelişmeler sebebiyle kurumların ilkbaharda yaptıkları tahminler yeni yılın hemen başında anlamını yitirdi. Bu nedenle, her yılın ilkbahar ve sonbahar döneminde düzenli rapor açıklamakta olan IMF, bu raporların revize versiyonları için ocak ve temmuz ayında da ek rapor açıklama alışkanlığını bir kaç yıldır devam ediyor. IMF'in geçtiğimiz ekim ayında yayınlanan son "Dünya Ekonomik Görünüm Raporu"nun güncellenmesi ocak ayında yapıldı.


Omikron varyantının küresel ekonomiye etkisi

Uluslararası Para Fonu, raporda, dünya ekonomisi ve küresel ticaret açısından 2022 yılının temel risklerini 3 başlıkta sıraladı: Küresel pandeminin sebep olduğu belirsizlikler, küresel ölçekte artan enflasyon baskısı, halen devam etmekte olan üretim ve arz kesintileri. ABD Merkez Bankası'nın (FED) para politikasını sıkılaştırma olasılığı da IMF tarafından risk başlıkları arasında yer alıyor. Nitekim, yukarıda sıraladığımız risk başlıklarına bağlı olarak, IMF 2022 için küresel büyüme tahminini, ekim ayındaki rapora göre 0,5 puan aşağı çekti. Revize raporda yüzde 4,4 olarak açıkladı. Gelişmiş ülkelerin çoğunun büyüme oranlarını aşağı revize eden IMF, Türkiye'nin 2022 ve 2023 büyüme oranları için yüzde 3,3 olan öngörüsünü ise yeni raporda korudu. Çin'in büyüme tahmini de aşağı doğru revize eğilimi aldı. IMF, bir yandan vaka sayılarındaki ciddi artışların 2022 yılının ilk çeyrek büyüme oranlarına olası olumsuz etkisini, bir yandan da küresel pandeminin risk etkisinin azalmasının büyümeyi olumlu etkileme ihtimalini birlikte hesaba katmakta. Bunun yanı sıra, Rusya-Ukrayna gerginliği gibi bölgesel ve küresel gerginliklerin küresel enerji fiyatlarında sebep olduğu artışların küresel enflasyona yönelik olumsuz etkisi de radara alındı.

Küresel enflasyon krizi

IMF, bu nedenle, küresel enflasyonun uzunca bir süre daha yüksek seviyelerde tutunabileceğini öngörmekte. IMF, 2020'den 2024 sonuna kadar küresel pandeminin dünya ekonomisinde sebep olduğu maliyetle ilgili öngörüsünü de 12,5 trilyon dolardan 13,8 trilyon dolara yükseltti. Yani yukarı yönde revize etti. IMF, üyesi olan çok sayıda ülkenin ekonomilerin küresel pandeminin şokunu atlatmaya yönelik mücadelelerinde, toparlanma hızında zengin ve fakir ülkeler arasındaki değişimin de büyük ölçekte olduğunu hatırlattı. Uluslararası Para Fonu, gelişmiş ekonomilerin tamamına yakını için bu yılki büyüme tahminlerini düşürdü. GSYH beklentisi ABD için yüzde 5,2'den yüzde 4,0'e, Euro Bölgesi için yüzde 4,3'ten yüzde 3,9'a, Almanya için yüzde 4,6'dan yüzde 3,8'e, İtalya için yüzde 4,2'den yüzde 3,8'e, Fransa için yüzde 3,9'dan yüzde 3,5'e, İspanya için yüzde 6,4'ten yüzde 5,8'e, İngiltere için yüzde 5,0'ten yüzde 4,7'ye, Kanada için yüzde 4,9'dan yüzde 4,1'e çekti. Sadece Japonya için büyüme beklentisi yüzde 3,2'ten yüzde 3,3'e yükseltti.

Son Yazılar
Dünya

Doların küresel anlamda güçlenmesi ne anlama geliyor?

Dolar tüm para birimleri karşıısnda yükseliyor Dolar önemli tüm para birimleri karşısında yükselişini sürdürüyor. Fed'in agresif faiz artış döngüsüyle dolar bu sene birçok para…
Dünya

Foreign Policy: Putin'in enerji savaşı, Avrupa'yı parçalıyor

Foreign Policy enerji krizini manşetine taşıdı Avrupa'ya doğalgaz akışını süresiz olarak askıya alan Moskova yönetiminin hamlesi, ABD merkezli Foreign Policy dergisi tarafından…
Dünya

İflas dalgası Avrupa'da yayılıyor

Avrupa'da firmalar iflas bayrağı çekti Enerjiden perakendeye, gıdadan gayrimenkule kadar Avrupa'da birçok firma iflas bayrağını çekti. İngiltere'de iflas eden şirketlerin sayısı ağustosta…