Dünya

İngiltere 1709’dan bu yana en sert daralmayı yaşıyor

İngiltere ekonomisi küçülme

İngiltere 311 yılda en büyük daralmayı yaşıyor

İngiltere ekonomisi dördüncü çeyrekte beklentileri aştı. Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını İngiltere ekonomisine de ağır bir fatura çıkardı. İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verilerine göre, ülkede 2020 yılının son çeyreğinde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) yüzde 0,5 olan beklentinin üzerine çıkarak bir önceki çeyreğe göre yüzde 1 artarken 2020 yılında yüzde 9,9 küçüldü. Sadece 2020 yılının aralık ayında ise GSYH yüzde 1,2 büyüme kaydetti. Kasım ayında ekonomi yüzde 2,3 daralmıştı. İngiltere ekonomisi bu rakamlarla birlikte 1709’dan bu yana en büyük daralmayı yaşadı. İngiltere’de 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana yıllık daralma yüzde 4,1’in üzerine çıkmamıştı. İngiltere Merkez Bankası’nın GSYH modellemelerine göre 2020 yılında yaşanan daralma son 311 yılın en sert daralması olarak kayıtlara geçti.

Bir yıl sonra yıllık büyüme çift hanelere ulaşabilir

İngiltere şu anda daha sert karantina önlemleri uygulamaya başlarken çift dipli resesyonun ekonominin küçülmesinde etkisi de kaçınılmaz olacak. Açıklanan rakamlar, İngiltere Merkez Bankası’nın büyümenin artışa geçeceğine dair beklentileriyle uyumlu. Verilere ilişkin değerlendirmede bulunan ONS Ulusal İstatistik Ofisi Uzmanı Jonathan Athow, 2020 yılında yaşanan ekonomik daralmanın kayıtlardaki son daralmanın iki katı büyüklükte olduğunu belirtti. Merkez Bankası Baş Ekonomisti Andy Haldane ise tüketicilerin yaklaşık 250 milyar sterlin değerin tasarrufu önümüzdeki dönemde karantina önlemlerinin azalmasıyla harcayacağını düşündüğünü belirtirken, “Bir yıl sonra yıllık büyüme çift hanelere ulaşabilir.” açıklamasında bulundu. Şansölye Rishi Sunak ise ekonomisinin kış döneminde direnç gösterdiğini fakat karantina önlemlerini kaldırırken dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor. Sunak, hükümetin salgının sonraki aşaması için sağlayacağı destekleri 3 Mart’taki bütçeye dahil edeceğini söyledi.

100 kişi başına 21 doz aşı düşüyor

İngiltere şu ana kadar 14 milyon doz civarında aşı uygularken ülkede 100 kişi başına 21 doz aşı düşüyor. İngiltere’de ilk dozu alanların oranıysa yüzde 20,2. İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi’nin (ONS) açıkladığı verilere göre, Aralık 2020’den itibaren İngiltere’de yaklaşık 9 milyon kişi Covid-19 salgınından dolayı borçlandı. Ülkede, bin sterlinin üzerinde borçlananların nüfusa oranı Haziran 2020’ye kadar yüzde 35’ten yüzde 45’e kadar yükseldi. ONS yaptığı açıklamada, salgının oluşturduğu koşullar nedeniyle serbest meslek sahiplerinin daha çok borçlanmak zorunda kaldığını belirtti. İstihdam piyasasında salgının etkileri en çok düşük gelirli gençler arasında hissedilirken, 30 yaş altında ve yıllık geliri 10 bin sterlinin altında bulunanlar çalıştıkları şirketler tarafından ağırlıklı olarak açığa alınarak hükümetin maaş destek programından faydalandırıldı.

Son Yazılar
Dünya

Doların küresel anlamda güçlenmesi ne anlama geliyor?

Dolar tüm para birimleri karşıısnda yükseliyor Dolar önemli tüm para birimleri karşısında yükselişini sürdürüyor. Fed'in agresif faiz artış döngüsüyle dolar bu sene birçok para…
Dünya

Foreign Policy: Putin'in enerji savaşı, Avrupa'yı parçalıyor

Foreign Policy enerji krizini manşetine taşıdı Avrupa'ya doğalgaz akışını süresiz olarak askıya alan Moskova yönetiminin hamlesi, ABD merkezli Foreign Policy dergisi tarafından…
Dünya

İflas dalgası Avrupa'da yayılıyor

Avrupa'da firmalar iflas bayrağı çekti Enerjiden perakendeye, gıdadan gayrimenkule kadar Avrupa'da birçok firma iflas bayrağını çekti. İngiltere'de iflas eden şirketlerin sayısı ağustosta…