Dünya

İngiltere’de işsizlik dört yılın en yüksek seviyesinde

İngiltere'de işsizlik dört yılın en yüksek seviyesine çıktı

İngiltere’de işsizliğin artmasına giden süreç

Bir yandan Brexit bir yandan Covid_19 salgını… İngiltere, AB’den 31 Ocak 2020’de resmen ayrıldı. Ancak ikili arasındaki ticaret anlaşmalarının Brexit sonrası döneme uygun hale getirilmesi için 31 Aralık 2020’ye kadar süre tanınmıştı. 13 Aralık günü, görüşmelerin devam edip etmeyeceğine yönelik kararın alınması için son gündü fakat bir karara varılamadı. Tüm bunlar sürerken İngiltere ile Fransa arasında krizi de yeniden alevlendi.  ÇünküAnlaşmasız ayrılık durumunda AB üyesi ülkeler İngiliz karasularında avlanamayacak. Fransa, İngiliz karasularında avlanmaya devam etmek isterken, İngiltere buna karşı.

Bu da haliyle iki tarafı zor duruma sürüklüyor. Muhafazakar Partili Başbakan Boris Johnson salgınının başlarında herkesin koronavirüse yakalanmasıyla sürü bağışıklığı elde edilmesi politikası uyguladı ama artan vaka ve can kaybı sayısı karşısında kararından dönmek zorunda kaldı. Şimdi geriye dönüp bakıldığında hep aynı soru akıllara geliyor, İngiltere, kısıtlayıcı önlemler almakta geç mi kaldı? Çünkü ülkede geç kalınan tedbirlerden dolayı bugün ulusal kısıtlamalar uygulanmaya başlandı. Bu yüzden ekonomi giderek küçülürken işsizlik de son 4 yılın zirvesine tırmandı.

241 bin kişi daha işsiz kaldı

Birleşik Krallık’ta işsizlik Ekim Kasım Aralık döneminde sert yükselerek koronavirüs salgınının ekonomiye yönelik ciddi hasarlarının altını çizdi.

İngiltere’de işsizlik koronavirüs salgınından dolayı 2016 yılından bu yana en yüksek seviyesine çıkarken üç aylık süreçte işsizlik kervanına 241 bin kişi katıldı.

Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre, Ekim ayından başlayan üç aylık süreçte iş arayanların sayısı 241 bin kişi yükseldi ve işsizlik oranını son dört yılın en yüksek seviyesine, yüzde 4,9’a taşıdı.

Veriler aynı zamanda üçüncü çeyrekte görülen 243 binlik rakamdan sonra 2009 finansal krizinden bu yana görülen en yüksek artışa da işaret etti. Hükümetin tahmin ettiği oranlara göre işsizlik yüzde 7.5’e yükselecek ve AB’den potansiyel anlaşmasız çıkış durumu, ekonomide toparlanmayı daha da zorlaştıracak.

İngiltere 300 yılın en sert daralmasını yaşayabilir

Geçtiğimiz günlerde İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, 2020’de ülkenin 300 yılın en sert daralmasını yaşayacağını belirtmişti. Parlamentodaki konuşmasında Sunak 2020-2021 döneminde 394 milyar sterlinlik bir bütçe açığı öngördüklerini açıkladı. Sunak, İngiliz hükümetinin Covid-19 salgınının başladığından bu yana ekonomiyi desteklemek için toplam 280 milyar sterlin harcadığını söyledi.

Son Yazılar
Dünya

Doların küresel anlamda güçlenmesi ne anlama geliyor?

Dolar tüm para birimleri karşıısnda yükseliyor Dolar önemli tüm para birimleri karşısında yükselişini sürdürüyor. Fed'in agresif faiz artış döngüsüyle dolar bu sene birçok para…
Dünya

Foreign Policy: Putin'in enerji savaşı, Avrupa'yı parçalıyor

Foreign Policy enerji krizini manşetine taşıdı Avrupa'ya doğalgaz akışını süresiz olarak askıya alan Moskova yönetiminin hamlesi, ABD merkezli Foreign Policy dergisi tarafından…
Dünya

İflas dalgası Avrupa'da yayılıyor

Avrupa'da firmalar iflas bayrağı çekti Enerjiden perakendeye, gıdadan gayrimenkule kadar Avrupa'da birçok firma iflas bayrağını çekti. İngiltere'de iflas eden şirketlerin sayısı ağustosta…