Haber AnalizTürkiye

Bunlar Suriyelilerin açtığı lokanta ve kafeler değil!

Türkiye’de 2019’un ilk yarısında 6 bin 179 yabancı sermayeli şirket kuruldu. Bu şirketlerin 559’unun anonim, 5 bin 620’sinin limited olduğu kaydedildi. Bir önceki yılla kıyaslandığında kurulan yabancı şirket sayısında yüzde 6,86 artış olması dikkat çekiyor. Bu şirketlerin ülkemize yaptığı yatırım miktarı ise yılın ilk altı ayında 1,7 milyar liranın üzerinde.

Peki bu ne anlama geliyor?

Bankalar, kredi derecelendirme kurumları, kendilerini uzman olarak tanımlayan ekonomi yorumcuları ortalığı ne kadar karıştırmaya çalışırlarsa çalışsınlar, reel sektör bu oyunlara kapılmıyor. 2018’in son döneminde teknik küçülmeye girmiş olmasına rağmen, yatırımcıların Türkiye’ye olan güveni devam ediyor. Kurulan şirketlerin ülkelerine bakıldığında ilk sıralarda İran, Almanya, Azerbaycan, ABD ve Hollanda görülüyor. Yani iddia edildiği gibi Suriyelilerin açtığı lokanta ve kafeler değil bu şirketler. Sermaye büyüklüğü açısından en fazla yatırımı yapanlar da Japonlar.

Türkiye Volkswagen’i de kendine çekti

Türkiye’nin yabancı yatırımcılar için çekim merkezi olma özelliğini her geçen gün arttırdığı şu günlerde Alman otomobil devi Volkswagen de Türkiye’ye büyük bir yatırıma hazırlanıyor. Alman devlet kanalı ARD, Volkswagen’in  kurmayı planladığı ve 1.3 milyar avroya mal olması beklenen yeni otomobil fabrikası için Türkiye’de karar kıldığını bildirdi. Türkiye dışındaki adaylardan olan Bulgaristan’ın işgücü maliyetlerinin daha düşük olmasına ve Suudi Arabistan’ın büyük teşviklerine rağmen Türkiye’yi tercih eden Volkswagen’in yatırımı, ülkemize tek seferde yapılan en büyük yatırımlar arasına girecek. Üstelik hem Türk basınında hem de Alman gazetelerinde Türkiye ekonomisinin çökmesini ellerini ovuşturarak bekleyen ve her gün “bugün çökmediyse de yarın çökecek” diyerek yatırımcıyı etkilemeye çalışan “uzmanlara” rağmen.

Erdoğan’ın sözüne güven tam!

Volkswagen’in Türkiye’ye yatırım kararı aldığını duyuran haberde bir ayrıntı daha dikkat çekiyor. Otomotiv devinin kararında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın girişimlerinin etkili olduğu belirtiliyor.  Suudi Arabistan, Volkswagen’e en az 10 yıl süreyle ülkesinde üretilecek her bir araç için 1000 dolara kadar destek, her yıl hükümet için 5 haneli rakamlarda araç alımı yapma garantisi vermesine rağmen şirketin Türkiye’de yatırıma karar vermesinin nedeni Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın  Alman devini Türkiye’ye yatırım yapmaya davet etmesi olmuş. Buradan çıkarılacak sonuç şu: Medya ve finans fitnecileri ne derse desin, yatırımcılar Erdoğan’ın sözüne çok daha fazla itibar ediyor.

Son Yazılar
Türkiye

Küresel krizler ortamında Türkiye iş fırsatlarının merkezi haline geldi

Türkiye batılı şirketlerin cazibe merkezi Türkiye küresel kriz ortamında iş fırsatları için cazip bir ülke haline geldi. Yurtdışı Türk Ticaret Odası genel müdürü…
Türkiye

Avrupalı alüminyum üreticileri Türkiye’ye yöneldi

Enerji krizi alüminyum krizini tetikledi Enerji krizinin alüminyum üzerindeki baskısı artıyor. Üretim maliyetinin ürünün fiyatının çok üzerine çıkması Avrupa’daki üreticiyi vurdu. Avrupa’yı esir…
EnerjiTürkiye

Yüzyılın madeni Leonardit

Leonardit nedir? Leonardit, hem tarımda hem hayvancılıkta hem de endüstriyel sanayi de kullanılabilen bir maden. Ayrıca oluşumunu milyonlarca senede tamamlıyor. Bitki ve hayvan…