İhracatSavunma EndüstrisiTürkiye

Silah ithalatçılığından ihracatçılığına Türkiye’nin büyük başarısı

Türkiye, askeri olarak yurt dışından bağımsız hareket etmek için var gücüyle çalışıyor. Özellikle geçtiğimiz yıllarda yerli silah sanayisini sistemli bir şekilde geliştirdi. 2000 yılından sonra Türk savunma sanayinde yeni bir dönem başladı. 2001 yılında üniversiteler, araştırma kurumları ve üretim sektörleri arasındaki işbirliğini geliştiren bir Teknoloji Geliştirme Bölgesi anlaşması yapıldı. Hükümet, Türk Silahlı Kuvvetlerinin modernizasyon ihtiyaçları doğrultusunda Ar-Ge projelerine odaklandı. Türk Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi ve Denizcilik Tasarım Bürosu bu dönemde Türk Deniz Kuvvetleri’nin modernizasyon ihtiyaçları için kuruldu. Ülke yüzde 20 yerli üretim oranıyla başladığı yolda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da birkaç gün önce açıkladığı gibi yüzde 70 yerli üretim oranına ulaştı. Alman Der Spiegel dergisi, “Türkiye’nin savunma projeleri… Yeni drone gücü” başlıklı yazısında da Türkiye’nin yerli silah üretimi konusundaki başarısından övgüyle bahsetti.

Cumhurbaşkanı, “Bir gün başkasına muhtaç olmadığımız bir noktaya geleceğiz.” demişti ve bunu söylerken sadece yurt dışı silah ithalatından bağımsız olmayı kastetmiyor aynı zamanda Türkiye’nin silah pazarına ihracat yapacak duruma gelmesini de amaçladığını belirtiyordu. Bu sayede Türkiye’nin bölgesel güç statüsü gelişmiş olacak. Stockholm Barış Araştırmaları Merkezi (SIPRI) şimdilerde Türkiye’yi dünya genelindeki silah ihraç eden ülkeler listesinde 14’üncü sırada gösteriyor. Savunma ve havacılık sektörü geçtiğimiz sene, bir önceki seneye nazaran yüzde 40’lık artışla 3 milyar 68 milyon 519 bin dolarlık ihracata ulaşılırken Türkiye’den birçok ülkeye yerli ve millî ürünler satıldı. Türk silahlarını satın alanlar arasında Türkmenistan ile Umman gibi devletlere ek olarak Pakistan, Katar ve Ukrayna da bulunuyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılına kadar bugünlerde yaklaşık 3 milyar avro olan yıllık silah satışının 10 milyar avroya yükselmesi hedefleniyor. Bunun için ülke droneları geliştirmeye odaklanırken Baykar Makine kısa süre önce “Bayraktar TB2”nin geliştirilmiş modeli olan “Akıncı”nın da ikinci prototipini tanıttı. Türkiye başka silah alanlarında da hedeflerinin peşinden gidiyor.

Önümüzdeki yıl Türk yapımı ilk savaş tankının hazır olması da hedefleniyor. Ayrıca Türk ordusu bundan böyle Alman yapımı G3 yerine Türk yapımı bir piyade tüfeği kullanacak. “TCG Anadolu” adlı ilk Türk helikopter taşıyıcısının önümüzdeki üç yıl içinde donanmaya katılması beklenirken Türk Hava Kuvvetleri de 2030 yılına kadar bir savaş uçağının Türkiye’de geliştirilmesini amaçlıyor. 2002 yılında yaklaşık 5,5 milyar dolarlık bütçeye sahip 66 Türk savunma projesi vardı. Şu anda 60 milyar dolarlık bütçeyle 600’den fazla proje yürütülüyor. Modern bir donanma, özellikle akıllı insansız sistemlerle hiç de uzak değil.

Kaynak: Spiegel

Son Yazılar
Savunma Endüstrisi

Türkiye'nin bir silah gücü olarak şaşırtıcı yükselişi

Türkiye’nin silah gücü Bir zamanlar Türkiye, Alman savunma şirketleri Krauss-Maffei Wegmann (KMW) ve Rheinmetall’den 1.000 adet Leopard 2 ana muharebe tankı sipariş…
Türkiye

Küresel krizler ortamında Türkiye iş fırsatlarının merkezi haline geldi

Türkiye batılı şirketlerin cazibe merkezi Türkiye küresel kriz ortamında iş fırsatları için cazip bir ülke haline geldi. Yurtdışı Türk Ticaret Odası genel müdürü…
Türkiye

Avrupalı alüminyum üreticileri Türkiye’ye yöneldi

Enerji krizi alüminyum krizini tetikledi Enerji krizinin alüminyum üzerindeki baskısı artıyor. Üretim maliyetinin ürünün fiyatının çok üzerine çıkması Avrupa’daki üreticiyi vurdu. Avrupa’yı esir…