Savunma Endüstrisi

Türkiye’nin bir silah gücü olarak şaşırtıcı yükselişi

Türkiye'nin bir silahlanma gücü olarak yükselişi

Türkiye’nin silah gücü

Bir zamanlar Türkiye, Alman savunma şirketleri Krauss-Maffei Wegmann (KMW) ve Rheinmetall’den 1.000 adet Leopard 2 ana muharebe tankı sipariş etmek istiyordu. Bu, 20 yıl önceydi. 7 milyar avroluk anlaşmadan bir şey çıkmadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha ziyade Türkiye’nin kendi kendine silah tedarik eden bir ülke haline gelmesini istiyor. Silah ithalatına bel bağlamak yerine kendi güçlü silah sanayisini kuruyor. Buna insansız hava araçları, tanklar, savaş uçakları, obüsler ve savaş gemilerinin üretimi de dahil.

Erdoğan Türkiye’yi en iyi oyuncu olarak sunmak istiyor

Erdoğan, şimdi de modern Türk obüslerini (Fırtına II) Silahlı Kuvvetlere teslim etti. 155 milimetrelik bu toplar, Almanya’nın kundağı motorlu obüsü 2000 ile aynı kalibreye sahip. Etkinliği takip edenlerin bildirdiğine göre Erdoğan ayrıca, uzun zamandır beklenen Türk ana muharebe tankı Altay’ın seri üretimi için bir fabrikanın temelinin yakında atılacağını duyurdu.

Erdoğan’ın bakış açısına göre 2023, büyük duyurular için ideal bir zaman. Bu yıl Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü. Erdoğan ayrıca Türkiye’yi dünya kamuoyuna ve kendi halkına silah endüstrisinde en iyi oyuncu olarak sunmak istiyor. Yıllardır yüksek devlet yatırımları bu hedef doğrultusunda çalışıyor.

Örneğin, 2021 yılında -Ukrayna savaşından çok önce- Türkiye gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 2,1’ini silahlanmaya yatırmıştır ki bu rakam diğer birçok Avrupa ülkesinden çok daha yüksek. Ankara böylece NATO’nun yüzde 2’lik hedefini aşmış oldu. Barış araştırmaları enstitüsü Sipri’nin uzmanları, iki şirketi -Aselsan ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii- dünyanın en büyük 100 silah şirketi arasında gösteriyor. Alman hükümeti, silah depolarındaki ciddi boşlukları Ukrayna savaşı ve 100 milyarlık özel bütçe ile doldurmaya başlarken Türkiye yıllar önce farklı bir yol izledi.

Ukrayna, Baykar’ın Türk İnsansız Hava Araçlarının Etkinliğini Övüyor

Erdoğan şimdiden silah pazarında kayda değer başarılar elde ettiğini söyleyebilir. Örneğin, Rus silahlı kuvvetlerine karşı savaşta Ukrayna’ya Baykar üreticisinin Bayraktar TB2 savaş ve keşif dronları tedarik edildi. Ukrayna bunların etkinliğini övdü. Türk şirketi ayrıca kısa bir süre önce, gelecekte askeri bir gemiye insansız olarak inmesi bile mümkün olan yaklaşık 15 metre uzunluğundaki büyük jet savaş uçağı Kızılelma’nın ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Bu insansız hava aracının bu yıl faaliyete geçmesi bekleniyor.

Türkiye, gelecekte savaş uçağı pazarında da söz sahibi olacaktır. TF-X olarak da bilinen MMU (Milli Muharip Uçak) modelinin mart ayında ilk kez dünyaya tanıtılması bekleniyor. İki motorlu savaş uçağının kullanıma hazır hale gelmesi biraz zaman alacak olsa da Türkiye bu konuda örnek teşkil ediyor.

Savaş uçağı projesinin özelliklerinden biri, Almanya’nın da yakın zamanda sipariş ettiği modern ABD F-35 hayalet savaş uçağının yapımında Türkiye’nin de yer almış olmasıdır. Ancak Ankara, ülkeye Rus hava savunma sistemleri yerleştirince ABD, Türklerin F-35’e katılımını iptal etti ve Türkiye’yi kendi jetini geliştirmeye zorladı. Başlangıçta tek motorlu olarak planlanmıştı ancak şimdi iki motora sahip olacak ve böylece daha güçlü olacak. Haberlere göre ABD’li motor üreticisi General Electric başlangıçta türbinleri tedarik edecek.

Almanya ya da ABD, yeni silah projeleri için kilit teknoloji tedarik etmediğinden Erdoğan başka kaynaklar bulmak zorunda kaldı. Örneğin, Türk Altay ana muharebe tankının ilk modelleri Güney Kore’den gelen bir dizel motorla güçlendirilecek.

Yeni Türk obüsünün ilk örnekleri de Güney Koreli bir motorla çalıştırılıyor. Obüs veya Altay tankının da ihracat müşterisi bulup bulamayacağı ve ne zaman bulacağı henüz belli değil. Erdoğan’ın sattığı büyük, ağır silahlar olmak zorunda değil. İddiaya göre 100 askeri araç Dubai’ye teslim edilecek.

Son Yazılar
Savunma Endüstrisi

Afrika devletleri neden Bayraktar TB2 satın alıyor?

Afrika devletleri Türk SİHA'sı diyor Analist Paul Melly, Afrika devletlerinin silahlı gruplarla savaşmak için, dünyadaki çeşitli çatışmalarda etkili olduklarını kanıtlayan Türk İHA'larından giderek…
Savunma Endüstrisi

Fransız TV kanalı Türkiye'nin SİHA gücünü konuşuyor

Fransız kanalı BFM TV: Bayraktar TB2 Ukrayna için "güçlü müttefik" Fransız kanalı BFM TV, Bayraktar TB2'yi Ukrayna için "güçlü müttefik" şeklinde tanımladı. Türk yapımı SİHA'ların tüm…
Savunma Endüstrisi

Türkiye askeri ihtiyaçlarını kendi kendine karşılayabilir

Alman gazetesi savunma sanayiindeki başarıyı anlattı Alman gazete Handelsblatt, Türkiye'nin savunma sanayiindeki başarısını kaleme aldı. Son on yılların jeopolitik açıdan en önemli…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir