Dünya turizmi yüzde 72 düştü
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (BMDTÖ) verilerine göre, 2020’nin ilk 10 ayında uluslararası seyahat edenlerin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 72 düştü.
Covid-19’dan dolayı uygulanan seyahat kısıtlamaları ve düşük Tüketici Güveninin etkisiyle bu yılın ocak-ekim döneminde uluslararası turist sayısının 2019’un aynı dönemine oranla 900 milyon azaldı. Turizmdeki toplam gelir kaybı ise 935 milyar dolar.
2009’dan 10 kat daha ağır
Dünya turizmin 1990 yılı seviyesine geri döndüğüne işaret eden BM örgütü, turizmdeki kaybın 2009 yılındaki küresel ekonomik krizin yarattığı etkiden 10 kat fazla olduğunu bildirdi.
Turizmin en olumsuz etkilendiği bölgelerin başında yüzde 82’lik düşüşle Asya ve Pasifik’in gelirken, bu düşüş Orta Doğu’da yüzde 73, Afrika’da yüzde 69, Avrupa ve Amerika’da ise yüzde 68 olarak tespit edildi.
İyileşme için uzun bir yol var
BMDTÖ Genel Sekreteri Zurap Pololikashvili, “Krizin başladığı andan itibaren BMDTÖ olarak, hükümetlere ve şirketlere Covid-19’un küresel turizm üzerindeki benzeri görülmemiş sonuçlarını yansıtan güvenilir veriler sağladık. Aşı haberi turistlerin güvenini artırsa da iyileşme için hala uzun bir yol var.” açıklamasında bulundu.
Aşı ile birlikte başlayacak yeni dönemde, turizm işletmelerini desteklemenin yanı sıra sınırların güvenli bir şekilde açılmasına ilişkin çabaların iki katına çıkarılması gerektiğini vurgulayan Pololikashvili, “Turizmin bu benzeri görülmemiş krizden en çok etkilenen sektörlerden biri olduğu her seferinde daha açık bir şekilde anlaşılıyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Havayolu şirketleri iflas açıkladı
Havacılık sektörü tarihinin en büyük krizini yaşarken dünya çapında mali açıdan sıkıntılı olan 22 havayolu bu sürece dayanamadı ve iflas etti. Havayollarının filosundaki her bir uçak başına 80-100 kişi arasında personel istihdam edildiği dikkate alınırsa, 22 havayolunan faaliyetlerine son vermesiyle binlerce insan da işsiz kaldı. Bu havayollarının içinde ABD, italya, Kolombiya, İsveç gibi birçok ülkenin de havayolu şirketi bulunuyor.
İngiltere merkezli havayolu şirketi Flybe hem mali sorunlar hem de coronavirüsün etkisi nedeniyle iflas ettiğini açıkladı. İflas kararının açıklanmasıyla yaklaşık 2 bin kişi işsiz kaldı. Aynı şekilde dünya genelinde 135 bin çalışanı bulunan Alman havayolu şirketi Lufthansa AG, Covid_19 salgını nedeniyle iflas etme noktasına geldi. İrlanda merkezli hava yolu şirketi Ryanair, 3 bin çalışanını işten çıkartmaya karar verdi. Diğer çalışanlar ise ücretsiz izne çıkartıldı ve maaşları yüzde 20 düşürüldü.