Afrika devletleri Türk SİHA'sı diyor
Analist Paul Melly, Afrika devletlerinin silahlı gruplarla savaşmak için, dünyadaki çeşitli çatışmalarda etkili olduklarını kanıtlayan Türk İHA'larından giderek daha fazla edinmeye yöneldiğini yazdı. İngiltere merkezli BBC gazetesi Afrika'nın Türk SİHA'larına olan ilgisine dair haber yayınladı. Haberde, "Ukrayna, Rusya'nın işgaline karşı ilk mücadelesini hızlandırırken ve Batı'dan ağır topçular ve roketatarlar gelmeye başlamadan çok önce, Kiev hükümetinin halihazırda konuşlandırabileceği ve kullanabileceği güçlü bir silah vardı: Bayraktar TB2 SİHA." denildi.
Afrika devletleri için sevkiyat sürüyor
Türk yapımı Bayraktar TB2 SİHA, 2020 Dağlık Karabağ savaşında Azerbaycan'ın Ermeni zırhlı kuvvetlerini yenmesine ve geniş toprakları geri almasına yardım etmedeki etkinliğini zaten kanıtlamıştı. BBC haberinde SİHA'ların başarısının kıtaları aştığını yazdı. Ancak SİHA'nın yeteneklerinin hayranları Doğu Avrupa ve Kafkasya ile sınırlı değil.
Son haftalarda, Burkina Faso'dan güneye hareket eden cihatçı savaşçıların sızmasını engellemek için mücadele eden Batı Afrika eyaleti Togo'ya teslim edilen Bayraktar TB2'lerin bir sevkiyatı görüldü. Mayıs ayında Nijer, Sahra Çölü'nün güneyindeki Sahel bölgesinde ve Çad Gölü çevresindeki isyancı gruplara karşı askeri operasyonları için bu çok yönlü ve uygun fiyatlı dronlardan yarım düzine satın aldı.
Diğer Afrikalı müşteriler Etiyopya, Fas ve Tunus'u içerirken, Angola da ilgilerini dile getirdi. Ancak Türklerin bu güçlü gözetleme ve saldırı silahlarını kıtada ilk kullanan ülke, 2019'da doğudaki isyancıları püskürten, BM tarafından tanınan Libya hükümetiydi. Afrikalı alıcılar, Türk SİHA'ları ile özellikle daha fakir ülkeler için, insanlı jetlerden oluşan geleneksel bir hava saldırı kuvveti geliştirmek için gereken ekipman ve yıllarca elit eğitimi için gereken büyük maliyet olmadan önemli hava gücü geliştirme şansı sağlıyor.
Türk SİHA'ları cazibe odağı
Sahel'in çalılık arazisinde tecrit edilmiş ordu ve jandarma karakollarına, sınır geçişlerine ve sivillere pusu kuran ve sürpriz saldırılar düzenleyen yüksek motivasyonlu ve hareketli cihatçı militan gruplarını dizginlemek gibi karmaşık bir zorlukla karşı karşıyalar. İşte bu nedenle Türk SİHA'ları, özellikle de Nijer ve Togo gibi devletler için özel bir cazibe odağı. Ayrıca, halkın eski sömürge gücü Fransa'ya güvenleri çok azalmışken hem Togo hem de Nijer için Türkiye ile tedarik ortaklığı aynı zamanda siyasi açıdan da faydalı.
Ankara'nın bakış açısına göre de çekici şeyler var: "İHA diplomasisi" ve askeri ortaklık, Erdoğan'ın Sahra'nın güneyindeki dış politikasında önemli bir araç haline geldi ve havaalanları /altyapı inşası ile diğer kilit önemdeki konuların gelişimine de önemli avantaj sağladı.