Dünya

Dijital para girişiminde hangi ülke, nerede?

Dijital para merkez bankası dijital Türk lirası

Tüm merkez bankaları dijital para için hazırlanıyor

Dünya genelinde büyük küçük neredeyse tüm merkez bankaları dijital para konusunda çalışmalara başladı. Karayipler, Bahmalar’dan tutun Çin ve İngiltere Merkez Bankası’na kadar hepsi yeni gelişime ayak uyduruyor. Bunun en büyük nedeni ise geleneksel para birimlerine karşı tehdidin yükselmesi. Kripto paraların çok hızlı bir şekilde trendinin artması merkez bankalarını tedirgin ediyor. Bir yandan araştırma yaparken bir yandan da dijital para denemeleri sürüyor. Dijital Türk Lirası için ilk adım atıldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası öncülüğünde “Dijital Türk Lirası İş Birliği Platformu”nda imzalar atıldı.

Dünya genelinde süreç nasıl ilerliyor?

Bahamalar geçen yıl CBDC çıkararak dünyada dijital para kullanımına başlayan ilk merkez bankası oldu. Doğu Karayipler ise nisan ayında çıkardığı dijital para birimi ile bu uygulamaya başlayan ilk para birliği.

Büyük merkez bankaları arasında ise Çin dijital para çıkaran merkez bankası olmak istiyor. Hali hazırda devlet bankaları 5 Mayıs'taki alışveriş festivali öncesinde dijital yuanın tanıtımını yapmaya başladı.

Batılı bankalar süreci daha yavaş ilerletiyor

Avrupa Merkez Bankası dijital euroyu gelecek beş yıl içerisinde çıkarma ile ilgili değerlendirme çalışmaları yürütüyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB), dijital avronun vatandaşların nakit parayı bıraktığı, yabancı elektronik biçimlerinin devraldığı veya diğer ödeme yöntemlerinin kullanılamayacağı durumlarda yardımcı olabileceğini söyledi. İngiltere Merkez Bankası da "Britcoin" konusunda ise araştırmalarını hızlandırdı.

Amerika Merkez Bankası da dijital dolar konusunda acele etmeyeceğini duyurdu. Fakat Başkan Jerome Powell dijital coin konusunda bu yılın önemli bir yıl olacağını açıkladı.

Türkiye’den dijital para için yeni adım

Dijital TL girişimlerinde pilot uygulamaların bu yıl başarılı olması durumunda 2022 yılında Türkiye kendi ürettiği dijital parayı kullanıma çıkarabilecek. Pilot uygulamayla dijital paranın gerçek hayatta kullanımına yönelik tüm senaryolar test edilecek, tasarımına yönelik daha kapsamlı bulgular ortaya konulacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği Araştırma Merkezi'nin katılımıyla Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu oluşturarak Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme projesinde bir sonraki aşamaya geçtiğini duyurdu.

Son Yazılar
Dünya

Doların küresel anlamda güçlenmesi ne anlama geliyor?

Dolar tüm para birimleri karşıısnda yükseliyor Dolar önemli tüm para birimleri karşısında yükselişini sürdürüyor. Fed'in agresif faiz artış döngüsüyle dolar bu sene birçok para…
Dünya

Foreign Policy: Putin'in enerji savaşı, Avrupa'yı parçalıyor

Foreign Policy enerji krizini manşetine taşıdı Avrupa'ya doğalgaz akışını süresiz olarak askıya alan Moskova yönetiminin hamlesi, ABD merkezli Foreign Policy dergisi tarafından…
Dünya

İflas dalgası Avrupa'da yayılıyor

Avrupa'da firmalar iflas bayrağı çekti Enerjiden perakendeye, gıdadan gayrimenkule kadar Avrupa'da birçok firma iflas bayrağını çekti. İngiltere'de iflas eden şirketlerin sayısı ağustosta…